Beszabályozzák a Balatont

A Balatonnál meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését, termőhelyi kataszterbe kell sorolni a kiemelt üdülőkörzet szőlő területeit, Balatonkenesén pedig néhány területet más kategóriába kell sorolni - az MTI szerint egy kormányhatározat és egy rendelettervezet tartalmazza ezeket a javaslatokat.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 07. 28. kedd2009. 07. 28.
Beszabályozzák a Balatont

A Balaton-törvény legutóbb múlt év december 1-jével módosult, az abban meghatározott feladatokat a kormánynak kell végrehajtania. Az erről készült kormányhatározat-tervezet első pontja rögzíti, hogy meg kell oldani a partinak és partközelinek nem minősülő települések szennyvízkezelését. Az indoklás kifejti, hogy erre - és a többi feladatra is - komolyabb állami pénz csak a válság elmúltával lesz. Így aki építeni akar a Balatontól távolabbi településeken, annak egyedi szennyvízkezelőt kell létesítenie. Ez viszont azzal jár, hogy amikor elkészül ott is a csatornahálózat és a szennyvíztisztító, akkor a házi tisztítóval rendelkezők nem kötelezhetők a rákötésre, ami miatt gazdaságtalanok lehetnek ezek a beruházások.

A másik probléma az, hogy a zártkertek megszűnésével sűrűn beépítették a telkeket, rontva a védett tájképet. Egyúttal visszaszorult az itteni szőlő- és gyümölcstermelés is. Ezért kell a borszőlő termőhelyi kataszterbe besorolni a kiemelt üdülőkörzetben lévő ilyen területeket.

A határozat-tervezetben szerepel még az állami tulajdonú vízparti területek vagyonkezelésének és hasznosításának a meghatározása, továbbá a vízpart kijelölése is. Ez utóbbi kapcsán a feltöltött területeket be kell vezetni az ingatlan nyilvántartásba. Feladat a parti sétányok létrehozása is.

A minisztériumban készült másik anyag a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter rendelet-tervezete, amely Balatonkenesét érinti. A korábbi rendeletben különleges kikötőterületként meghatározott telek üdülőterületté lesz átminősítve. A Matáv és a Honvéd üdülő jelenlegi megjelölése: különleges szabadidőközpont. Miután ott a szálláshelyek nem bővíthetők, a két üdülő „oktatási és kutatási központ" besorolásba kerül. A Honvéd üdülő emellett „egészségügyi terület" kijelölést is kap.

Ezek is érdekelhetnek