Betiltják a palackozott vizet

Be akarják tiltani a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását egy ausztrál kisvárosban - a világon először - tudósít az MTI.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 07. 10. péntek2009. 07. 10.
Betiltják a palackozott vizet

A kétezer lakosú városkában, Bundanoonban környezetvédő aktivisták kezdeményezték, hogy a környezetre gyakorolt káros hatásai miatt tiltsák be a palackozott víz kereskedelmi forgalmazását. A lakosság melléjük állt, támogatja őket.  A tilalom kezdeményezői úgy vélik, a víz palackozása szükségtelen műanyag- és üzemanyag-felhasználást eredményez. Egy új-dél-walesi tanulmány szerint csupán 2006-ban 60 ezer tonna, a globális felmelegedéshez hozzájáruló gáz kibocsátása írható az ipar számlájára.

Bundanoonban akkor csaptak magasra az indulatok, amikor egy italgyártó cég, a Norlex Holdings bejelentette, egy városi földalatti víztározó vizét akarja a felszínre hozni, elszállítani Sydneybe, és palackozott formában újra a városkában piacra dobni. John Dee aktivista, akinek Tégy valamit nevű csoportja közreműködött a tasmániai Coles Bayben a műanyag zacskók betiltásában, azt mondta, reméli, a tilalom más helyekre is átterjedhet. Elmondta, Ausztráliában az emberek félmilliárd dollárt költenek palackozott vízre. A Sydneytől délre fekvő új-dél-walesi városkában a kiskereskedők úgy döntöttek, már el is kezdik leállítani a palackozott vizek beszerzését.

Ezek is érdekelhetnek