Kifakul a skótok fekete báránya

A fokozódó felmelegedés ausztrál kutatók szerint nemcsak a juhok méretét csökkenti, hanem a fekete példányok életét is megnehezíti. A vizsgált skót vadjuhok ugyanis ma már nem csupán kisebbek, mint régen, hanem világosabbak is lettek - írja a hvg.hu.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 07. 29. szerda2009. 07. 29.
Kifakul a skótok fekete báránya

Valamikor megérte fekete báránynak lenni - a sötét gyapjú ugyanis több hőt tárolt, mint a világos. A sötétebb állatok így energiát nyertek, és kevesebb táplálékra volt szükségük, mint világos társaiknak - írják a kutatók a Biology Letters című szaklapban. Az időközben megenyhült észak-atlanti klíma révén azonban a skót juhok fekete színe elvesztette jelentőségét. Mi több, a világos juhoknak ezért ma jobbak az esélyeik, mint a sötéteknek.

Nemrégiben adták hírül brit kutatók, hogy a skót juhok átlagmérete csökkenőben van. Az ottani zord telekre való tekintettel ez meglepőnek látszott, mivel a nagyobb juhok ellenállóbbak, mint törékenyebb fajtársaik. A kutatók itt is a felmelegedésben látják a magyarázatot. Az enyhébb hőmérséklet miatt a kisebb bárányok is életben maradnak, majd felcseperednek és szaporodnak.

Az ausztrál és a brit kutatók alanyai a lakatlan Külső-Hebridák Soay és Hirta nevű szigetein élő vadjuhok voltak. Azáltal, hogy  ilyen elszigeteltségben, természetes ellenségek nélkül élnek, a gyapjas állatok különösen alkalmasak arra, hogy örökítőanyagukat, valamint az időjárás és a táplálék populációikra gyakorolt hatását vizsgálni lehessen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek