Lakhatatlan lehet Velence a századvégre

Akár mindennapos áradás is várhat a velenceiekre 2100-ban, hiszen a várost sem fogja megkímélni a tengerszint emelkedése. Szakértők most kiszámolták, pontosan mire kell készülni: az eredmény rosszabb, mint amire valaha is gondoltak.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 08. 27. csütörtök2009. 08. 27.
Lakhatatlan lehet Velence a századvégre

A vizek városáért rajongó turisták régóta aggódnak Velence jövőjéért: évekkel ezelőtt kezdődött a lagúnákra épült olasz város harca a tengerrel. „Velencébe el kell menni, nem áll már sokáig” – ez az érv talán a leggyakoribb, ami a nyaralások tervezésekor a város mellett elhangzik. Felmerül persze a kérdés: vajon nem ügyes marketingfogás-e ez, amivel a turistákat próbálják a városba csalogatrni? Azt mindenesetre nem lehet letagadni, hogy, mint valamennyi tengerparti települést, őket is érinteni fogja a jéghegyek olvadása miatti felmelegedés.

Napjaink Velencéjében évente általában négyszer fordul elő, hogy a víz 110 centiméterrel megemelkedik. Ezt hívják acqua altának, azaz „magas víz”-nek. Egy helyi kutatócsoport a klímaváltozás hatásait és a város adottságait összevetve, arra kereste a választ, hogy mennyivel lesz gyakoribb ez a jelenség a jövőben. Az eredmény minden eddig becsültnél súlyosabb: a 21. század végére az áradás évente akár 250-szer is megismétlődhet – írja a New Scientist című tudományos lap. Ez gyakorlatilag lakhatatlanná tenné Velencét.

Attól azonban aligha kell félni, hogy eltűnik a város – meglepő volna, ha Olaszország hagyná a tenger alá süllyedni legfőbb turisztikai vonzerejét. A magas vízszintet lecsapolandó, Velence már építeni elkezdett egy várhatóan 2014-re elkészülő vízterelőt. Igaz, a mostani számítások szerint ez nem lesz elég ahhoz, hogy megmentse a világhírű várost, így mielőbb további ötletek után kell nézniük. Egy, a lagúna mélyén fekvő víztározó például komoly segítséget jelenthetne – vélik a kutatók. A turizmus bevételei minden bizonnyal lehetővé tennék egy efféle szerkezet megépítését, így aztán valószínű, hogy a várost elöntő vízzel riogatni egyelőre tényleg csak marketingfogásnak tűnik.

Ezek is érdekelhetnek