Most is vágják a fákat a Szigeten

Veszélyesnek minősített fákat vágnak ki a Szigeten, miközben az önkormányzat 135 milliós kártérítést követel a Sziget Kft-től a természetkárosítás miatt - írja a Greenfo. 2008-ban a Sziget Fesztivál szervezői az Óbudai Önkormányzattal kötött szerződés alapján „kitakarították” a fesztivál helyszínét nyugatról határoló, természetes eredetű puhafás ártéri galériaerdő aljnövényzetét, így a tavalyi rendezvény ideje alatt már itt is sátoroztak a fiatalok. Idén tavasszal a Sziget Kft. megrendelésére 236 veszélyesnek minősített fát vágtak ki az önkormányzat tulajdonában álló területen.

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 08. 13. csütörtök2009. 08. 13.
Most is vágják a fákat a Szigeten

A terület nem esik természetvédelmi oltalom alá, bár a fakivágás előtt itt található értékek miatt a civil természetvédők régóta szerették volna védetté nyilváníttatni - mondta el a Greenfo-nak Bajor Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület Budapesti Helyi Csoportjának elnöke. Több védett növényfaj került elő innen, például a dunavölgyi csillagvirág és egy kevés hóvirág is. A kis színjátszólepke is megtalálható itt, amely pont a megritkított puhafákkal táplálkozik. E fajok állománya biztosan megsínyli beavatkozást. A területnek jelentős volt a madárvilága, sok faj, eredetileg 80-130 pár védett madár költött a galériaerdőben, ezen költések jelentős része el fog maradni. A meg nem születő fiókák eszmei értékét is beleszámolva 100 milliós kár keletkezett.

A sziget többi területén található park a felületes szemlélő számára ugyanolyan, mint a galériaerdő, de természetvédelmi szempontból nagy különbség van, az utóbbi sokkal értékesebb. Azáltal, hogy a sátorozók már ide is betelepülnek, megszűnt az egyetlen olyan terület, ahová a madarak a Sziget fesztivál ideje alatt visszavonulhatnak. Bajor Zoltán szerint visszafordíthatatlan folyamat indult el, melynek során a természetes élőhelyet kedvelő fajok kezdenek kiszorulni a Hajógyári-szigetről. Szerdahelyi Kinga, az Óbuda-Békásmegyeri Önkormányzat sajtómunkatársa a Greenfo-nak elmondta, hogy a III. kerületi önkormányzat feljelentést tett és 135 millió forintos kártérítési igényt nyújtott be a Sziget Kft-hez. Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatójának elmondása szerint még vizsgálják a kártérítési igényt.

Gerendai Károly tájékoztatása szerint az elmúlt hetekben a vihar harminc fát döntött ki, és most további, veszélyesnek ítélt fákat kell kivágni - a galériaerdő háromnegyedén a Sziget Kft. ezt elvégezte tavasszal, a fennmaradt részen most vágják ki a veszélyes fákat. Elmondása szerint a III. kerületi önkormányzat megrendelte a Főkert Parkfenntartó Kft.-től a fák kivágását, ez a cég végzi a munkát egy, a Sziget-látogatóktól kerítéssel elzárt területen. A Sziget Kft. megérdeklődte, hogy érdemes-e újabb fákat ültetni a kivágottak helyére, de a kertészek szerint ennek nincs értelme, mivel elegendő fény hiányában nem maradnának meg. A cégvezető a Greenfo-nak elmondta, hogy érdemes megnézni az önkormányzat által készíttetett tanulmányt, amely szerint sok életveszélyes fa volt a területen. Így a cég a kerület helyett végzett el olyan munkát, amelyet az elfelejtett elvégezni évtizedek óta.

Szerdahelyi Kinga azt mondta a Greenfo-nak: hogy az önkormányzat a 2006. augusztus 20-i vihar óta minden évben felkéri a Főkert Kft-t, hogy ellenőrizze a fákat, nehogy kárt okozzanak a fesztivál ideje alatt. Elmondása szerint a Sziget Kft. egészséges fák kivágásával ligetesítette a véderdőt. Korábban egymást tartották a fák, most a megmaradtak meggyengültek, és néhányuk életveszélyessé vált - emiatt vált szükségessé az újabb fák kivágása.

Ezek is érdekelhetnek