Épp csak felfedezték, már el is tűnnek

Csak tavaly 163 új fajt fedeztek fel a tudósok az ázsiai Mekong-régióban. A rendkívül sokféle növénynek és állatnak otthont adó országokat azonban komolyan fenyegeti a klímaváltozás, s a WWF szerint az újonnan felfedezett fajok egy része néhány év múlva mehet is a süllyesztőbe.

EgyensúlyIlijin Kinga2009. 09. 27. vasárnap2009. 09. 27.
Épp csak felfedezték, már el is tűnnek

Árvizek, szárazság és emelkedő vízszint fenyegeti a klímaváltozás miatt a Mekong-régiót, azaz azt a hat ázsiai országot, melyeket a Mekong folyó köt össze. A Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Thaiföld, Mianmar és Dél-Kína alkotta területen szokatlanul sok állat- és növényfaj található meg. A térség mostanában rendeződő politikai és gazdasági helyzete egyre több lehetőséget teremt a kutatóknak a megfigyelésre, így aránylag gyakran találnak új fajokat a Mekong vidékén: 1997 és 2007 közt körülbelül 1000, 2008-ban 163 korábban ismeretlen fajt regisztráltak. Ezek közt van madárevő béka, leopárdmintás gekkó és egy új banánfaj is.

Az örömbe ugyanakkor üröm is vegyül: ezek a fajok jellemzően kis egyedszámúak, természetes környezetük nem túl nagy kiterjedésű, és sokszor sérülékenyek is, ezért a klímaváltozás különösen nagy veszélyt jelent számukra - figyelmeztet a WWF. A természetvédelmi szervezet azért harcol, hogy a világ második legnagyobb biodiverzitású folyója mellől ne tűnjön el a színes fajkavalkád - ehhez persze számos tényező szerencsés együttállása szükséges. Ezek közül talán a legfontosabb a klímaváltozás hatásainak megfékezése, ezért a tervek szerint a témát a jövő héten megrendezett bangkoki klímakonferencián is szeretnék majd felvetni. A jelek szerint a globális klímaegyezmény oldalszelén minden ország és szervezet próbál a saját ügyeiért is lobbizni - remélhetőleg ez nem akadályozza majd a megegyezést, hanem segít a döntéshozóknak abban, hogy belássák, milyen sokféle ok indokolja az egyezség létrejöttét.

Ezek is érdekelhetnek