Helyretették, visszabontották

A fővállalkozók nem fizették ki két részszámlájukat, ezért visszabontották az egyik rekultivált illegális szemétlerakót a boncodföldei ÁPR-Bau Kft. dolgozói Sármelléken - írja a Greenfo.

Egyensúly2009. 09. 15. kedd2009. 09. 15.
Helyretették, visszabontották

Európai uniós projekt keretében dolgoztak, és több tízmillió forintos számlákról van szó - mondta el Krajczár Róbert ügyvezető. Összesen 26 zalai település határában végezték el még tavasszal az illegális szemétlerakók rekultivációját. A fővállalkozók megkapták az államkincstártól a szerződött összeget, de több alvállalkozónak sem fizettek. A zalai cég dolgozói két munkagéppel részben eltakarították a mintegy 1500 köbméteres egykori lerakóról a korábban általuk felhordott humuszréteget.

Az ügyvezető kifejtette: a 90 napos fizetési határidejű első két számlájukat is késve egyenlítette ki a két fővállalkozó, a harmadik és negyedik részszámlának pedig másfél hónapja, illetve két hete lejárt a fizetési határideje. A teljesítési igazolásukat eközben hiánypótlás nélkül kiállították, a tartozást pedig elismerték. Krajczár Róbert úgy tudja, hogy a beruházó Zalaispától mindkét cég megkapta az uniós projekt ellenértékét, de nemcsak az ÁPR-Bau-nak, hanem más alvállalkozónak sem fizettek időben.

A zalabéri székhelyű Zalaispa Hulladékgazdálkodási Társulás projektirodájának vezetője az MTI érdeklődésére közölte, hogy a rekultivációs program állásának megfelelően minden részszámlát kifizettek a fővállalkozóknak. Vas Nándor azt mondta: európai uniós projektről van szó, az önrész 10 százalék, ezt utalta el a Zalaispa, a teljes összeg folyósítása pedig a Magyar Államkincstáron keresztül történik. Hozzátette, hogy Zala és Vas megyében 143 települést érint az illegális hulladéklerakók felszámolási programja, amelynek összértéke 6,5 millió euró.

Az egyik fővállalkozó, a Vegyépszer Zrt. főmérnöke az MTI-nek elismerte, hogy késnek a kifizetésekkel, de arra hivatkozott, hogy a megrendelőtől, vagyis a Zalaispától számukra is késve érkezett meg a projekt ellenértéke. Kapcsos Zoltán úgy fogalmazott, kellemetlen számukra is, hogy torlódnak a kifizetések, de a rekultivációs projektre vonatkozó legutóbbi összeget csak az elmúlt napokban kapták kézhez. A ,ásik fővállalkozó Mota-Engil Magyarország Zrt.-nél a témával foglalkozó projektvezető külföldi szabadságát tölti, ezért az MTI nem tudta őt elérni a cég zalaegerszegi irodáján keresztül. A társaság budapesti központjában nem tudtak kapcsolni más vezetőt, aki a témáról nyilatkozni tudott volna.

(Képünk illusztráció!)