Kihívás az orvosoknak a klímaváltozás

Katasztrofális következményekkel járhat az emberek egészségére, ha a politikusok nem lépnek fel kellő határozottsággal az éghajlatváltozással szemben - figyelmeztetett több orvosi szervezet vezetője két brit szaklapban.

Egyensúly2009. 09. 21. hétfő2009. 09. 21.
Kihívás az orvosoknak a klímaváltozás

Az orvosok vezető szerepét sürgeti az írás a klímaváltozás elleni küzdelemben - írja a Greenfo. Amint azt az ugyanott publikált szerkesztőségi állásfoglalás megfogalmazta, az éghajlatváltozás hatásait a trópusi szegény országok népessége fogja leginkább megszenvedni. Véleményük szerint a változások megfékezésének számos kedvező következménye is lenne a trópusi lakosságra, így például az egészségesebb étrend és a tisztább levegő.

Az idén decemberben tartandó koppenhágai ENSZ-klímacsúcs egyértelmű, sokak szerint egyenesen történelmi feladata, hogy a kiotói jegyzőkönyv helyébe léptessen egy, a korábbinál sokkalta konkrétabb vállalásokat tartalmazó egyezményt. A felkészülési tárgyalások ugyanakkor rendre kudarcba fulladnak vagy tényleges megállapodások nélkül zárulnak. Az üvegház-gázok kibocsátását érintő konkrét számok tekintetében nincsenek még közös nevezők, és az érdekek között továbbra is hatalmas az ellentét a legfontosabb kérdésben, méghozzá a legszegényebb országok klímavédelmi programjainak finanszírozását érintően.

Ahogy a cikk fogalmaz: a klímaváltozás egészséget érintő hatásai milliárdok életét teszik ki egyre növekvő kockázatnak. „Különösen az ilyen viharos gazdasági viszonyok között jelent komoly veszélyt, ha a politikusok döntésképtelenek lesznek. A klímaváltozásokra adott erőtlen, határozatlan válasz esetén az egészségügyi következmények katasztrofálisak lehetnek” – fogalmaz a 18 orvos és egészségügyi szakember aláírását tartalmazó levél.

Az idei év elején ugyanebben a témában már megjelent egy cikk, melynek legfontosabb állításai közt szerepelt, hogy az emelkedő hőmérséklet nagy valószínűséggel növeli majd a fertőző betegségek terjedését, ezzel világméretű járványokat okozva, továbbá csökkenti a rendelkezésre álló élelmiszer és ivóvíz mennyiségét a fejlődő országokban. Ezzel összefüggésben megnövekszik majd a forrósággal kapcsolatba hozható halálesetek száma a mérsékelt égövi területeken. Az állítások mellett a tudósok azt is beismerik, hogy vannak még fehér foltok a kutatásokban. Ilyen például, hogy gyakorlatilag nincsenek megbízható adatok a hőhullám okozta afrikai és dél-ázsiai elhalálozásokról. Mindemellett a konklúzió az, hogy egy olyan világban, ahol a század második felére újabb hárommilliárddal növekszik népesség, a klímaváltozás egészséget érintő hatásai az elkövetkezendő évtizedekben több milliárd ember életét veszélyeztetik.

Ezek is érdekelhetnek