Természetkárosítás: 50 millió szeptemberig

A természetvédelmi hatóságok által lefoglalt állatok, növények, illetve a belőlük készült termékek összértéke meghaladta az 50 millió forintot. Ez az első nyolc hónap „eredménye”

EgyensúlySzabad Föld Online2009. 09. 18. péntek2009. 09. 18.
Természetkárosítás: 50 millió szeptemberig

A természetvédelmi hatóságok ebben az évben eddig 28 alkalommal végeztek olyan felderítést, mely során magyar és külföldi állampolgárok nagy értékű természetkárosítást folytattak. A 28 felderítés nagyobb része Budapestre, a Ferihegyi Repülőtérre (21 eset) korlátozódott, de – a schengeni és az uniós külső határok miatt – a keleti országrészben Záhonyban (4 eset) és Nagylakon is sikerrel tartóztattak fel a csempészeket.

A lefoglalások során közel száz élő állatot, és mintegy hétszáz növényt adott át a testület különféle állatvédelmi hatóságoknak, nemzeti parkoknak – számolt be az MTI jelentés alapján a gazdakör.szie.hu. A különféle állatokból és növényekből készült engedélyköteles termékek száma megközelíti a négyszázat.

Sipos Jenő a VPOP szóvivőjének tájékoztatása szerint az elkövetők közel fele magyar állampolgár volt, de volt közöttük ukrán, román, olasz, litván, kínai és amerikai állampolgár is. A szóvivő közleményében a kiemelkedőbb ügyek között említi, hogy szeptemberben Nagylaknál egy olasz rendszámú, olasz állampolgár által vezetett utánfutós személygépjárműben összesen 864 lőtt fürj tetemét találták meg a pénzügyőrök.

Ezek is érdekelhetnek