Tudták, hogy rákot okoz - a Monsanto ügy

Gyilkos mérgek, hatalmas környezetkárosítás, a termékek rákkeltő hatásának elhallgatása és meghamisított kutatási jelentések kövezték ki napjaink egyik legnagyobb biotechnikai mamutvállalata, a Monsanto útját a génmódosított növényekig vezető úton. Az óriáscég sötét múltját Marie-Monique Robin tárta fel a „Monsanto szerint a világ” című könyvében és a múlt héten hazánkban is bemutatott, azonos című dokumentumfilmjében.

EgyensúlyRomvári Orsolya2009. 09. 29. kedd2009. 09. 29.

Kép: 2006/10/01:300 km off Manila:Philippines/Philippinen:Asia /Asien - Luftaufnahme eines Kornkreises in einem Feld 300 km nordoestlich von Manila. Angelegt von lokalen Bauern und Greenpeace Aktivisten, um gegen den Anbau von gentechnisch veraendertem Mais zu protestieren. Der durchgestrichene Buchstabe "M" symbolisiert die Ablehnung des BT-Mais der Firma Monsanto durch die Bauern. Zeitgleich wurden Kornkreise in Spanien und Mexiko angelegt. Aerial view of a crop circle made by local farmers and Greenpeace volunteers in Isabela province, 300 km northeast of Manila on 30 September 2006. The crop circle, with a slash over the letter 'M' symbolizes farmer's rejection of genetically-modified Bt corn crops from Monsanto corporation. The protest marks a day of action with Greenpeace creating crop circles in maize fields in three different continents:- Spain (Europe), Mexico (America), Philippines (Asia). ©Greenpeace/Melvyn Calderon - 0623101 - (×××), Fotó: Melvyn Calderon

crop circle Philippines
2006/10/01:300 km off Manila:Philippines/Philippinen:Asia /Asien - Luftaufnahme eines Kornkreises in einem Feld 300 km nordoestlich von Manila. Angelegt von lokalen Bauern und Greenpeace Aktivisten, um gegen den Anbau von gentechnisch veraendertem Mais zu protestieren. Der durchgestrichene Buchstabe "M" symbolisiert die Ablehnung des BT-Mais der Firma Monsanto durch die Bauern. Zeitgleich wurden Kornkreise in Spanien und Mexiko angelegt. Aerial view of a crop circle made by local farmers and Greenpeace volunteers in Isabela province, 300 km northeast of Manila on 30 September 2006. The crop circle, with a slash over the letter 'M' symbolizes farmer's rejection of genetically-modified Bt corn crops from Monsanto corporation. The protest marks a day of action with Greenpeace creating crop circles in maize fields in three different continents:- Spain (Europe), Mexico (America), Philippines (Asia). ©Greenpeace/Melvyn Calderon - 0623101 - (×××)
Fotó: Melvyn Calderon

A Monsanto ma a világ legnagyobb vetőmaggyártó cége, egyike a növényvédő piacot uraló multik zártkörű csoportjának. Mielőtt a cég az ezredforduló környékén a biotechnológa felé fordult, vegyipari óriásvállaltként irdatlan mennyiségű mérget termelt a világnak. Többek között a PCB elnevezésű ipari segédanyagot, valamint a vietnámi háborúban használt, magas dioxintartalmú Agent Orange-ot. A cég bár tudta, hogy termékei rákkeltők, nem tett semmit a kockázat csökkentésére, viszont annál nagyobb ügybuzgalommal rejtegette a rejtegetni valót, ugyanis megbízott laboratóriuma segítségével hamis kutatási adatokat közölt.

A PCB-história és a vietnámi veteránok kártérítési perei nem tettek jót a cég hírnevének. Csak az új csodafegyver, a Roundup – a glifozát alapú gyomirtó – bevezetése rángatta ki a slamasztikából. A Monsanto büszkén hirdette, hogy a Roundup környezetbarát, „biológiailag száz százalékig lebomló”, totális gyomirtó. Reklámjában egy apuka sortban és szandálban irtotta a gyomokat, miközben a gyerekek a kertben játszottak.

Csakhogy nagyon hamar kiderült, hogy Amerika új, kedvenc gyomirtója korántsem olyan ártalmatlan, mint azt a Monsanto sugallta. 1991-ben újabb botrány robbant ki, amely szerint a szer maradványértékeinek vizsgálatával megbízott Craven laboratóriumban meghamisították a kutatási eredményeket. Nemsokára az is nyilvánvalóvá vált: a Monsanto saját felméréseiből tudta, hogy a biológiai lebomlás 28 nap után csupán a felhasznált mennyiség 2%-át érinti, mégis az ellenkezőjét állította.

Bár a glifozátalapú gyomirtók az ENSZ Egészségügyi Világszervezete, az Európai Unió és az USA környezetvédelmi szervezetei szerint nem okoznak egészségügyi problémát, egyre több tudományos kutatás pedzegeti a Roundup és a rák közötti kapcsolatot. A kanadai Saskatchewan Egyetem felmérése szerint azok, akik évente két napnál tovább vannak kitéve a glifozátnak, kétszer gyakrabban betegszenek meg a nyirokrendszert érintő rákos megbetegedésben (non-Hodgkin limfómában), mint azok, akik nem kerültek kapcsolatba a vegyszerrel. Más vizsgálatok plazmasejt-betegséggel, vetéléssel, koraszüléssel és magzatfejlődési rendellenességekkel hozták összefüggésbe a glifozát alapú gyomirtót.

Valóban ilyen veszélyes lenne a hazánkban is használt gyomirtó? Simon Geregely, a Levegő munkacsoport környezetkémikus szakembere állítja: a Roundup nem tartozik a legkárosabb szerek közé, ám a glüfozát rezisztencia miatt is terjedő, valószínűleg rákkeltő 2,4-D annál inkább. Persze általánosságban elmondható, hogy minden növényvédő szer méreg, hiszen éppen az a célja hogy megöljön bizonyos organizmusokat – teszi hozzá.

A Monsantoval kapcsolatos botrányok arra hívják fel a figyelmet: hogyan kerülhette el az engedélyezők figyelmét a kemikáliák veszélyes volta? Marie-Moinique Robin írónő és a film forgatókönyvírója szerint a Monsantonak az engedélyező szervezetek számára nyújtott adományai szerepet játszhattak abban, hogy a hatóságok olykor behunyták a szemüket. Másrészt az engedélyezési eljárások alapja a gyártók által készített tanulmányok, a cégeknek pedig nyilvánvalóan nem áll érdekében, hogy a milliárdos költségekkel kifejlesztett termékeikről kiderüljön: többet áranak, mint használnak.

Az október 2-án megjelenő Szabad Földben Méreggel az életért? című írásunkban annak járunk utána: hogyan működik nálunk a növényvédő szerek engedélyezése, mennyire játszható ki a rendszer, manipulálhatóak-e a kutatási eredmények, kell-e tartanunk a veszélyes vegyszerektől?

Képforrás: Greenpeace Magyarország

Ezek is érdekelhetnek