Új uniós szabályok a környezetért

Az Európai Unió nemzetei megállapodtak abban, hogy a gyártóknak az energiatakarékosság jegyében ügyelniük kell az építési termékekre, beleértve az ablakokat és csaptelepeket – ezt pedig törvénybe is foglalták.

Egyensúly2009. 09. 28. hétfő2009. 09. 28.

Kép:

Új uniós szabályok a környezetért

„Sok hasonló termék jelentős potenciállal rendelkezik a továbbfejlesztés területén, a jobb tervezés révén csökkenteni lehet a környezeti hatásokat és növelhető az energia-megtakarítás.” A környezettudatos tervezés felülvizsgált jogszabálya hangsúlyozza, hogy ezek a szabályok megmenthetnék a vállalkozások és fogyasztók pénzét is - írja az altenergia.hu. A szabályok az energia-felhasználó termékekre - így a mosógépekre, fagyasztókra és hajszárítókra már most vonatkoznak.

Az új szabályokat még le kell pecsételni. Az építőiparban használt termékeket, például az ablakokat, szigetelő anyagokat, vagy a vizes telepeket, mint a zuhanyrózsát és csaptelepeket a környezeti megtakarításokat minél inkább szem előtt tartva kell megtervezni, úgy, hogy a környezettudatosság legyen a döntő szempont, nem csupán a használat idején, de a gyártási folyamatban is.

Az új szabályok csökkentik az Európai Unió tagállamai közötti különbségeket, amelyek nem akadályozhatják és torzíthatják a kereskedelmi versenyt. Az unió nem áll meg itt, további törvényeket terveznek a személygépkocsik és a teherautók kibocsátásának szabályozására is.

Ezek is érdekelhetnek