Zöldség-gyümölcsben az erő

Nem is gondolnánk arra, hogy a friss kenyérrel, a ropogós almával, az üdítő zöldpaprikával is gyógyítjuk magunkat. A Mezőgazda Kiadó ajánlott könyvében a szerző csaknem hatvan növényt jellemez, leírja gyógyhatásukat és azokat a gyógymódokat, amelyek otthon alkalmazhatók. Alábbiakban néhányat hadra fogtunk.

Élet-egészség2009. 10. 25. vasárnap2009. 10. 25.

Kép: Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, mezőgazdasági gépek bemutatója. Alma. 2008.09.11. Fotó: Bohanek Miklós

Zöldség-gyümölcsben az erő
Bábolnai Nemzetközi Gazdanapok, mezőgazdasági gépek bemutatója. Alma. 2008.09.11. Fotó: Bohanek Miklós

ALMA
Ahogy fejlődik a fán, úgy gyarapodik benne a C-vitamin. Naponta két nyers alma elfogyasztása anyagcserénk legjobb barátja. Héjával együtt fokozza a szervezet ellenálló erejét, ezzel a betegségek megelőzését. Állandósítja a vércukorszintet (természetesen a cukorbetegek nem hagyhatják el a napi méréseket!). Erősíti az ereket, főleg a vénák gyenge falát. Tisztítja a beleket, erősíti a fogínyt.

Jó tanács: Szállításuk előtt és után az almát rafinált „kozmetikai szerekkel" kezelik; a gyümölcs a héján keresztül magába szívja ezeket az egészségre ártalmas szereket. Ezért vásároljuk meg inkább a kevésbé szép almát olyan helyen, ahol biomódszerekkel termelt gyümölcsöket árulnak.

SÁRGARÉPA
Táplálkozási értékét tekintve a gyökérzöldségek között az első helyet foglalja el. A béta-karotin immunrendszerünk védelmezője. A szervezet összes nyálkahártyáját védi a betolakodó baktériumok és vírusok ellen. A sárgarépa tartalmazza a legtöbb A-vitamint, ezerszer több van benne, mint az articsókában és kétezerszer annyi, mint a karfiolban.

BURGONYA
Keményítőben gazdag szövetei sok magnéziumot, káliumot, foszfátokat, nátriumot, kalciumot tartalmaznak. Mindezek az ásványi anyagok tökéletes arányban állnak egymással, kiegyensúlyozzák táplálékaink szokásos só- és cukortartalmát. Különösen a gyerekek étrendjében szerepeljen hetente többször is. Sok C- és B-vitamint tartalmaz, bőséges ballasztanyagai nélkülözhetetlenek.

FOKHAGYMA
Az allicin és más kéntartalmú vegyületek valóságos gyára, amely anyagok főleg a nyálkahártyákon erős antibakteriális hatást fejtenek ki. A fokhagyma szabályozza az étvágyat. Sok kedélyállapotot javító folsavat, C-vitamint tartalmaz, fokozza a stresszállapotot helyreállító hormonok termelését. Vasban is gazdag. Sok cinket vesz fel a talajból, így pótolja a szervezetben ezt a ritka nyomelemet.

Forrás: Élet Egészség magazin

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek