Figyelem! Mennyi tejet igyunk?

Tejet már az időszámításunk előtt is ittak őseink. Minden kultúrában jelen van az állattartás és a tejivás hagyománya. Míg régen leginkább nyersen fogyasztották, a kor előrehaladtával a feldolgozott termékek kerültek előtérbe.

Élet-egészségSzabó Enikő2009. 11. 29. vasárnap2009. 11. 29.

Fotó: picture-alliance/ ZB

Milch und Molkereiprodukte Fotó: picture-alliance/ ZB

Nyers tejnek a frissen fejt tejet hívjuk, vagy maximum még két-három óráig, ameddig bakteriosztatikus/baktericid hatása tart. Ha a tejet bármilyen módon lehűtik, már nem nevezhető nyersnek. Míg korábban csak ilyen állapotban itták a tejet, ma már kizárólag pasztőrözötten kerül ki a tejfeldolgozó üzemekből.

A tej bonyolult fehérje-, lipid- és szénhidrátturmix, amely a biológiailag aktív anyagok széles skáláját tartalmazza. Bizonyos összetevők, mint például a tejzsír mennyiségét csökkentik a feldolgozás során, másokét pedig növelik: álciummal, vitaminokkal – az élőflórás, savanyított tejkészítmények esetében pedig bakrétiumkultúra hozzáadásával.

A tejből lehetőleg napi fél litert kell meginni, vagy ennek a mennyiségnek megfelelő tejterméket fogyasztani – állították az orvosok hosszú évtizedeken át. Ma már egyre többen vannak, akik vitatják ezt az álláspontot.

Van, amikor nem javasolják a tejfogyasztást, például tejfehérje-allergia esetén. Ez csecsemőkorban ritkán, kisgyermekeknél gyakrabban előforduló allergia, amit szerencsére a gyerekek zöme kinő. A betegség felnőtteknél is kialakulhat. Ekkor sem tej, sem olyan élelmiszer, amelyben a tej adalékanyaként jelen van, nem fogyasztható. A tehéntejen kívül más állatok teje sem iható, mivel szerkezetük hasonló.

Tejcukor-intolerancia esetén is óvatosan kell a tejjel és a tejtermékekkel bánni. Ez a kór a tejcukrot lebontó enzim teljes vagy részleges hiányából adódik. Tünetei nagymértékben hasonlítanak a tejfehérje-allergiához, de a szervezetben kóros immunreakció nem mutatható ki. Intolerancia esetén általában csak bizonyos mennyiségű tej elfogyasztása után lépnek fel a tünetek. A betegek többsége a savanyított tejtermékeket – sajtot, túrót – jobban tolerálja, mivel ezekből a hasznos mikroorganizmusok már eltúntették a tejcukrot.

A tej – mint minden természetes állapotában elfogyasztott élelmiszer – eleve tartalmaz olyan enzimeket, melyek segítik a szervezetet az emésztésben. Az enzimek azonban rendkívül hőérzékenyek, 39 fokon már sérülnek. Az általunk fogyasztott tejtermékek pedig kivétel nélkül többszörösen hőkezeltek, így emésztőrendszerünk nem kap kívülről jövő támogatást a feldolgozásukhoz. A legújabb kutatások azt mutatják, hogy napi 2 dl tej még jól tolerálható az emberi szervezet számára, de ezen felül már nem ajánlott más tejtermékeket is elfogyasztani.

Ezek is érdekelhetnek