Önszántukból koplaló kamaszok

A zörgő csontú manökeneket utánozza sok tizenéves fiatal, ezért egyre több kamasz szenved evészavarban. A bulímia és az anorexia akár az életet is megrövidítheti.

Élet-egészségPalágyi Edit2009. 11. 25. szerda2009. 11. 25.
Önszántukból koplaló kamaszok

A reklámok azt sugallják, hogy csak a hajszálvékony lányok a „menők”, ezért az egészségesen telt kisasszonyok már kövérnek tartják magukat. Százból négy fiatal felnőtt nő evészavarban szenved. A fejlődő szervezetet különösen megterhelik e többnyire lelki eredetű problémák, melyek akár életveszélyes állapotot is előidézhetnek, hiszen például szívritmuszavart, veseelégtelenséget okozhatnak.

A kóros lesoványodással járó anorexia nervosa már 12-18 éves korban megkezdődhet – tájékoztatott a téma specialistája, Túry Ferenc, a Magatartástudományi Intézet igazgatója. A nagy falásrohamokkal és önmaguk hánytatásával járó bulímiára – mely szintén komoly gyomorpanaszokhoz vezethet – rendszerint néhány évvel később szoknak rá a betegek. Meglepő azonban, hogy sokszor a szülők mit sem vesznek észre gyermekük betegségéből...

Ha egy kamasz hirtelen lesoványodik, rendszeresen távol marad a családi étkezésekről, napjában csak egy-egy almát vesz magához, vagy vacsora után szinte rohan a fürdőszobába, akkor a családtagoknak érdemes felfigyelniük a betegség előjeleire. Az is figyelmeztető, ha az örökké fogyókúrázó, vékonyka lány még mindig azzal csipkedi a bőrt a hasán a tükör előtt, hogy tűrhetetlenül kövérnek tartja magát. Az evészavarok nem azokat érik utol, akiknek nem telik ételre, ellenkezőleg: általában a jómódú családok csemetéi gyötrik így magukat. Híres bulímiás volt például Lady Diana, az angol trónörökös Károly herceg fiatalon elhunyt felesége is.

Mi okozhatja az evészavart? A probléma okainak kifürkészését és a kezelést szakemberre kell bízni. A szülőknek nem szabad tehát szégyellniük, ha emiatt viszik orvoshoz csemetéjüket. Előfordulhat, hogy az örökletes kövérségtől való félelmében esik a másik végletbe a kamasz, de az sem kizárt, hogy a divatideálnak próbál megfelelni. Megeshet az is, hogy a családi élet feszültségeit próbálja levezetni a depressziós tizenéves önmaga sanyargatásával. A gyógyuláshoz vezető út rendszerint gyógyszeres kezelésből és pszichoterápiából áll. A bulímia esetén a hipnózis is hasznos lehet. A kezelés gyakran kórházi tartózkodási is igényel. Ám sokszor az a legnehezebb, hogy az alultáplált csitri maga is belássa, hogy betegségtől szenved. E zavarok velejárója ugyanis a testképzavar, ami annyit tesz, hogy a páciens akkor is túlsúlyosnak látja magát a tükörben, ha már csonttá soványodott a koplalástól. Az evészavarban szenvedőknek csak a fele gyógyul meg, negyedük pedig krónikus betegségként tovább cipeli e problémát.

Ezek is érdekelhetnek