Új eredmények a vakság elleni harcban

Az úgynevezett időskori makuladegeneráció a nyugati világban a vakság egyik leggyakoribb oka – világszerte mintegy 150 millió embert érint. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO becslése szerint a következő évtizedekben megháromszorozódhat az ilyen betegek száma. A közelmúltban egy klinikai vizsgálat bebizonyította: megfelelő étrend-kiegészítők szedésével érdemben lassítható a látásromlás folyamata.

Élet-egészség2009. 11. 11. szerda2009. 11. 11.
Új eredmények a vakság elleni harcban

Az időskori makuladegeneráció nevű szembetegség során fokozatosan elvész az éles látás képessége, mivel az elváltozás a szem ideghártyája, a retina középső részén lévő sárgafoltot – orvosi nevén makulát – érinti. A késői stádiumban lévő betegek megőrzik ugyan perifériás látásukat, de a centrális látás károsodása miatt képtelenek olvasni, tévét nézni, autót vezetni vagy akár szeretteik arcát felismerni. A nagyfokú látásvesztésnek súlyos lelki és gazdasági következményei vannak. Éppen ezért rendkívül fontos az idejében megkezdett kezelés, illetve minden olyan törekvés, amely a vakság elleni harcot szolgálja.

A CARMA angol mozaikszóval jelölt klinikai vizsgálat belfasti kutatók irányításával zajlott. Ennek során 2004 októbere és 2008 márciusa között több mint 400, időskori makuladegenerációban szenvedő betegen – akiknek átlagos életkora 77 év volt – vizsgálták egy speciális összetételű vitaminkészítmény hatását. Ez az első jelentős statisztikai erejű klinikai vizsgálat, amelyet karotinoid- és antioxidáns-tartalmú étrend-kiegészítővel végeztek olyan betegek körében, akik az időskori makuladegeneráció korai stádiumában szenvedtek.

A vizsgálat eredményeit dr. Vajas Attila, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Szemklinika Retina Ambulanciájának vezetője ismertette. Azoknál, akik a speciális étrend-kiegészítőt szedték, javult a makula pigmentsűrűsége, míg a placebocsoportban ez csökkent. A javuló pigmentsűrűség mellett a készítményt szedők esetében magasabb szérumluteinszintet találtak, és a betegség előrehaladása is csökkent. Mindemellett azoknál a betegeknél, akik elérték a hároméves követést, a különbség már számottevő volt a készítményt rendszeresen szedők javára.

A CARMA klinikai vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a nagy mennyiségben bevitt lutein, zeaxantin és antioxidáns pozitív hatású lehet a betegség előrehaladásának megelőzésében. Megőrzi a makula pigmentminőségét és előnyösen befolyásolja az éles látást, illetve a betegség morfológiai rosszabbodását.

Forrás: Korhatár magazin

Ezek is érdekelhetnek