Cukorbajra: kávé, tea

Napi három vagy négy csésze kávéval, teával sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a második típusú cukorbetegséget, illetve csökkentsük a diabetes tüneteit.

Élet-egészségA. Fodor György2009. 12. 16. szerda2009. 12. 16.
Cukorbajra: kávé, tea

A felfedezést az Archives of Internal Medicine című amerikai kéthavi lap tette közzé. A kutatók összesen 18 részletes és alapos tanulmány és vizsgálat eredményeit vetették össze, melyek 500 ezer ember erre vonatkozó adatait tartalmazták.

A felfedezés azért is figyelemre méltó, mert csaknem félmillió páciens megfigyelésén alapul. Az is kiderült, hogy a koffeinmentes kávé talán még jobb is, mint az „igazi”: akár 30 százalékkal hatásosabb megelőző szer. Ez megerősíti azt a korábbi megfigyelést is, hogy nem a koffein, hanem a kávéban és a teában lévő egyéb anyagok – magnézium, antioxidánsok – fejtik ki a gyógyhatást.

A 2-es típusú cukorbetegség rendszerint a 40. életév után alakul ki, amikor a szervezet még mindig termel valamennyi inzulint, de vagy nem eleget, vagy az már „nem jól működik”. Ilyen esetekben segíthet a diéta, a mozgás, de gyakran lehet szükség gyógyszeres kezelésre, inzulinra is. Ha a tudósok felfedezése helytálló, akkor a betegeknek érdemes naponta többször is teát vagy kávét főzni. Az adatok szerint ugyanis naponta minden egyes plusz adag 7 százalékkal csökkenti a kockázatot.

A szakértők bizonyítékokra várnak. Dr. Rachel Huxley, a kutatás vezetője, a Sydney Egyetem professzora szerint most az a feladat, hogy minél pontosabban azonosítsák a kávé és a tea aktív hatóanyagait. Az orvosi folyóiratban közölt tanulmány azonban azt már alátámasztotta, hogy kávét és teát inni érdemes – legalább naponta négyszer.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek