A félhalott visszaszól

Az élő halottak vegetatív állapotban léteznek: nincsenek kómában, alszanak, felébrednek, pislognak, enni kell nekik – de semmit sem észlelnek a környező világból, nem beszélnek, nincsenek „értelmes reakcióik” gondolataik, nem lehet velük kapcsolatba lépni.

Élet-egészségA. Fodor György2010. 02. 04. csütörtök2010. 02. 04.
A félhalott visszaszól

A minap ismertetett Nagy-Britanniában és Belgiumban végzett kutatómunka kimutatta, hogy van módja az élő halottakkal való kapcsolatnak: néhány ilyen sérülttel lehet beszélgetni, s nagyon pontos válaszokat kapni. A New England Journal of Medicine című lapban megjelent tanulmány szerint a tudósok funkcionális mágneses rezonancia képalkotó módszert (fMRI) alkalmaztak: ez a berendezés szó szerint leképezi az agy működését, méghozzá „élő adásban”.

A tudósok felkérték a betegeket, valamint a kísérletre jelentkező egészséges önkénteseket: képzeljék el, hogy teniszeznek. Ez az önkéntesek mindegyikénél beindította a működését az agynak azon a területén, amely a mozgásért „felelős”. A 23 vegetatív állapotban lévő páciens közül négynek az agya ugyancsak „beindult”, válaszokat is ad. Az fMRI pontosan visszajelzi e folyamatokat.

Fergus Walsh, a BBC tudósítója is az önkéntesek között volt. Borítékolta a tudósoknak két nő nevét, az egyik az édesanyjáé volt. Működésbe lépett az fMRI, ő elképzelte, amit csak mondtak neki – s egy perc sem telt el, amikor a tudósok már tudták a mama nevét, s azt is, hogy neki is vannak gyermekei.

Egy belga beteg, aki hét évvel ezelőtt balesetben szenvedett súlyos agysérülést, sok kérdésre válaszolt: gondolataival igent vagy nemet mondott. Olyan kérdéseket tettek fel neki, amelyek az agy „motoros” funkcióit – a mozgást – indítják be (teniszezem), s olyanokat, amelyek a térbeli észlelést teszik lehetővé (járkálok egy kicsit a házam körül, az utcán). A páciens megerősítette, hogy az édesapját Alexandernek hívják – az életére és önmagára vonatkozó hat kérdés közül ötre pontos választ adott.

Az agyműködés ilyen leképezése némileg több fényt vetít a szürke zónára, ahol az élet és a halál határa húzódik. Dr. Adrian Owen, a cambridge-i Medical Research Council tudósa, a publikált tanulmány társszerzője így foglalta össze a történteket: „Megdöbbentett bennünket, amikor láttuk a képalkotó berendezés működését, és azt, hogy a beteg pusztán a gondolatai változtatásával képes pontos válaszokat adni a kérdésekre”.

Ezentúl ha a család úgy dönt, hogy megszüntetik a hosszú évek óta vegetatív állapotban lévő hozzátartozójuk szenvedését, és kihúzatják a konnektorból a létfenntartó rendszerek dugóját – nos, akkor megkérdezhetik a betegtől: „S Ön mit választ?”

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek