Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az Amerikai Gyógyszer- és Élelmiszerügyi Hatóság (FDA) nemrég közzétett kutatása szerint az amerikaiak egyre tudatosabban választják meg, mit esznek – ugyanakkor egy, a testsúllyal kapcsolatos másik felmérés ennek éppen az ellenkezőjét mutatta.
A tájékozottság növekedését mutatja, hogy míg egy 2002-es kérdőíves felmérés szerint a megkérdezettek 83 százaléka tudta, hogy az étkezés hatással lehet a szívvel kapcsolatos megbetegedésekre, addig ez az arány 2008-ra 90 százalékra nőtt. Egy másik hasonló, 2004-es kutatásban a válaszadók 32 százaléka volt tudatában annak, hogy a transzzsírok növelik a szívbetegségek kockázatát, míg 2008-ra ez az arány 62 százalékra emelkedett – írja az ELTE-TáTK hírlevele.
Miből van az ebéd?
A kockázati tényezőkön túl, a 2008-ban megkérdezettek jobban ismerték azokat az összetevőket is, amelyek csökkenthetik a szívroham kialakulásának kockázatát – például csaknem minden második ember tisztában volt azzal, hogy az Omega-3 zsírsavak jótéjonyan kisebbítik a szívelégtelenség bekövetkeztének rizikóját..
A kutatás során kiderült, hogy az amerikaiak egyre tudatosabban figyelik az összetevőket tartalmazó címkéket az élelmiszereken. Míg 2002-ben a megkérdezettek 44 százaléka állította, hogy elolvassa a termék címkéjét vásárlás előtt, ez az arány 2008-ra már 54 százalékra nőtt – illetve 66 százalékuk azt állította, hogy vásárlás előtt megnézi a termék vitamin-, zsír- és kalória tartalmát.
Az eredményekből azt gondolhatnánk, hogy az elmúlt években csökkent az elhízás mértéke – ennek ellenére egy másik amerikai kutatás azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedben az országban rohamosan nőtt az elhízottak aránya. Ma az amerikai felnőtt lakosság 55 százaléka túlsúlyosnak, míg 23 százalékuk kövérnek számít, s ezt a trendet a fiatalok is követik.
A probléma mértékét mutatja, hogy a WHO (Világ Egészségügyi Szervezet) 2005-ös adatai szerint a világ felnőtt lakosai közül mintegy 1,6 milliárdnyi túlsúlyos, legalább 400 millió kövér, míg az öt éven aluliak közül legalább 20 millió gyerek tekinthető elhízottnak.
És mi a helyzet itthon?
Az Image Factory és a TÁRKI 2007. év végi kutatási adatai szerint a felnőtt magyar lakosság 34 százaléka túlsúlyos, 19 százaléka pedig veszélyesen elhízott. Egészséges testsúllyal csupán tízből négy ember rendelkezik. S míg valójában csak a felnőttek 40 százaléka rendelkezik ideális arányokkal, addig a lakosság 65 százaléka gondolja úgy, hogy normális testsúlya van.
A két cég egy korábbi felméréséből az is kiderül, hogy a magyarok is igyekeznek tudatosan vásárolni, ám a termék összetevőire a nők figyelnek oda jobban. Míg csaknem 60 százalékuk rendszeresen megvizsgálja az élelmiszerek minőségét, addig ugyanez az arány a férfiak esetében 48 százalékos.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu