Egészséges nassok gyerekeknek

A gyerekeket sokszor nehéz leültetni az asztalhoz, hogy rendesen egyenek, viszont szívesen rágcsálnak édességet vagy sós finomságokat a főétkezések között. Sok szülő számolatlanul vásárolja az egész napos ropogtatni valót a gyermekei számára, mások viszont már megértették, hogy ez káros, így igyekeznek egészséges megoldásokat keresni.

Élet-egészségMérei Kata2010. 03. 29. hétfő2010. 03. 29.
Egészséges nassok gyerekeknek

Grissini
Ez az olasz rágcsálnivaló bármelyik ropit, sós perecet helyettesítheti. Sokféle variációs lehetőséget rejt, számos ízben elkészíthető. A hosszú, ropogós rudakat minden gyerek szívesen rágcsálja, még a legkisebbek is, hiszen csak a kezükbe kapják, és jövés-menés közben is ehetik. A grissini alapja kelt tészta. Kevesen tudják, hogy a kelt tésztát le is lehet fagyasztani. Így, ha begyúrunk, dagasztunk egy nagyobb adagot, kelesztés után egyszerűen csomagoljuk folpackba, és tegyük a mélyhűtőbe. Akkora adagokban tegyük a fagyasztóba, amekkorát egyszerre felhasználunk. Így mindig van készen ropialapanyag. Csak be kell sodorni, és máris mehet a sütőbe. A legkisebbeknek frissen kisülve a legjobb, amikor még puha, mert így könnyebben elrágják. Egy-két nap múlva a grissini még mindig fogyasztható, de számítsunk rá, hogy kissé megkeményedik. A nagyobb gyerekek így talán még jobban szeretik, hiszen ropogós, harsogós finomság lesz.

Hozzávalók: 30 dkg kenyérliszt (BL 80-as) vagy rozsos kenyérliszt, 1 tk. só, csipet cukor, 1 tasak instant élesztő, 2 ek. olívaolaj, 1 dl langyos víz.

Elkészítés: Az élesztőt oldjuk fel a langyos vízben. A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a sót, az olajat, a csipet cukrot, majd öntsük hozzá az élesztős vizet. Ekkor, ha gondoljuk, ízesítsük tovább a tésztát. Vágjunk apróra friss zöld fűszereket és keverjük a tésztához. Vagy lereszelhetünk 20 dkg sajtot finom reszelőn, s ezt keverhetjük a tésztához. Esetleg reszelhetünk bele fokhagymát is. A kívánt ízesítés után dagasszuk be a tésztát és egy órán át kelesszük langyos helyen. Ekkor sodorjunk belőle szép hosszú, kb. 20 centis rudakat. Nem kell vastagnak lenniük, számítsunk rá, hogy sütés közben még egy kicsit meg fognak dagadni. Kb. fél centi átmérőjűek legyenek. Tegyük a rudakat sütőpapíros tepsire, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük addig, míg kicsit megbarnul. Gyorsan kihűl, és napokon keresztül fogyasztható.

 

Zabpelyhes muffin
A kicsik többnyire uzsonnára kívánnak valami édességet. Óvodából, iskolából hazafelé gyakran nyúzzák a szülőket vagy a nagyszülőket, hogy vegyenek túrós táskát, kakaós csigát. Ez könnyedén teljesíthető, de uzsonnára is egészséges, otthon készült muffinnal kínáljuk őket. Akár magunkkal is vihetjük, otthon pedig a változatosság kedvéért kínálhatjuk lekvárokkal, hogy még ízletesebb legyen.

Hozzávalók: 1 pohár (1 pohár = 2 dl), natúrjoghurt, 1 pohár zabpehely, 1 pohár teljes kiőrlésű liszt,  5 dkg vaj, 1 nagy ek. méz, 2 ek. lenmag, vagy napraforgómag, vagy magkeverék, 1 tk. sütőpor, csipet só, 1 tojás.

Elkészítés: A lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót és a magkeveréket keverjük össze egy tálban. Egy másik tálban verjük fel a tojást, adjuk hozzá a joghurtot, a vajat és a mézet, alaposan keverjük össze. Ha kész, spatulával keverjük hozzá a száraz keveréket. A muffinsütőt béleljük ki papírral, és kb. egy evőkanálnyi masszát kanalazzunk a mélyedésekbe. A magok helyett aszalt gyümölcsökkel is ízesíthetjük a muffint. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sül.

 

Kekszalapú sajtkrémes torta
Remek desszert és uzsonna a hétvégeken. Kellemes, krémes íze van, az összetevők nagy része egészséges, mégis valódi édességélményt nyújt a gyerekeknek. A torta mégiscsak torta, és mint ilyet, a kicsik nagyon szeretik.

Hozzávalók: Az alaphoz: 125 g teavaj, 2-3 evőkanál méz, 20 dkg teljes kiőrlésű keksz morzsásra törve, A töltelékhez: 25 dkg túró, 40 dkg krémsajt, 2-3 ek. méz, 1 rúd vanília, 2 ek. liszt, 3 tojás, 1 pohár natúr krémes joghurt vagy görög joghurt.

Elkészítés: A kekszmorzsát, a mézet és a vajat összekeverjük, és kézzel egy tortaforma aljába nyomkodjuk. A túrót és a krémsajtot alaposan összekeverjük, hozzáadjuk a mézet, és ezzel is összekeverjük. A lisztet, a tojássárgáját és a joghurtot habverővel alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a túróhoz. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és egy spatulával óvatosan hozzáforgatjuk a túrós keverékhez. Ezt a masszát a kekszalap tetejére öntjük. 160 fokos sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a massza szépen megszilárdul. Ha kicsit barnul a teteje, akkor kész. A tortát hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára kerüljön hűtőbe. Lehűtve könnyebb szeletelni és ízletesebb is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek