Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Ha Nagy-Britanniában betiltanák az úgynevezett transz-zsírsavat tartalmazó élelmiszereket, így egyedül Angliában évente 7 ezer emberrel kevesebb halna meg és 11 ezerrel pedig csökkenne a szívrohamok száma.
A transz-zsírsavak leginkább az élelmiszerek feldolgozása során keletkeznek. mennyiségük összefüggésbe hozható a szív- a cukorbetegséggel, az elhízással, s más nyavalyákkal is.
Transz-zsírsavak vannak egyebek között a gyorséttermek frissen sütött termékeiben, a kekszekben, tortákban, valamint a margarinokban – azaz a hidrogénezett növényi olajokban – is. Bár a hidrogénezés számos jó tulajdonságot kölcsönöz a növényi olajoknak – íz, szilárdság, eltarthatóság –, nem biztos, hogy jót tesz az egészségnek.
A brit élelmiszer-szabványügyi hivatal (FSA) közölte: Nagy-Britanniában olyan alacsony a transz-zsírsavak fogyasztása, hogy egy esetleges tilalomnak nincs értelme. A brit közegészségügyi hivatal (FPH) viszont sürgette, hogy számolják fel a transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek elérhetőségét. A hivatal szerint a transz-zsírsavak fogyasztása a felnőtt lakosság körében egyszázalékos – ha két százalék feletti, az már veszélyesnek minősíthető –, de a népesség egyes rétegeinél ez az arány jóval magasabb, így ők aránytalanul nagy kockázatnak vannak kitéve. A transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket Nagy-Britanniában főként a fiatalok és a kisebb jövedelműek fogyasztják nagy mennyiségben – ők különös kockázatot vállalnak. A britek arra törekednek, hogy a feldolgozott élelmiszerekből teljesen eltüntessék a folyamat során keletkező művi transz-zsírsavakat.
A BBC idézte a British Medical Journal vezércikkét, amelyben két neves amerikai közegészségügyi orvos a transz-zsírsavak fogyasztásának kockázataira hívta fel a figyelmet. A cikk megállapítja, hogy az amerikai Harvard egyetem orvosai támogatták ezt az álláspontot: Dániában és New York városában a transz-zsírsavak használatának betiltása gyakorlatilag megszüntette a problémát és a fogyasztóknak sem támadt semmilyen hiányérzete vagy kifogása. A cikk szerint több tanulmány is bizonyította már a transz-zsírsavaknak a szívre gyakorolt káros hatásait. E zsírsavak tartósítják ugyan az élelmiszereket, de tápértékük nincs, miközben növelik a koleszterinszintet és károsak a koszorúerekre. is.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu