Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az ideális vagy nem túl ideális testsúly nem csak a kilók számától függ. Nagyon fontos az is, milyen a testösszetételünk, hiszen lehet, hogy valaki éppen az ideális testsúlyával él, annak nagy százalékát mégis a testzsír teszi ki. Ahhoz adunk tippeket, hogyan csökkentsük célirányosan a magas testzsír arányát.
A legújabb kutatások szerint az ideális testsúllyal rendelkezők 20 százaléka, míg a férfiak majdnem 30 százaléka rendelkezik túl magas testzsírral, függetlenül a kilogrammoktól. Ez pedig ugyanakkora mértékben emeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas koleszterin- és vércukorszint kialakulásának az esélyét, mintha 10-15 kiló túlsúlyt cipelnének.
1. Mozgás
Nem a heti többszöri sportra vagy aerobikra gondolunk. Mindössze arra, hogy töltsünk kevesebb időt a tévé vagy a DVD, ne adja isten, a számítógép előtt ülve. A tévézés ne legyen napközbeni program, szorítkozzunk az estékre, éjszakákra. Napközben - most, hogy végre lehetőségünk nyílik szabadtéri programokra - menjünk ki a kertbe, sétáljunk egy nagyot a környéken, vigyük el a gyerekeket játszótérre, szervezzünk szabadidős, sőt szabadtéri programokat. Ha naponta sikerül egy-két órával kevesebb időt tévénézéssel tölteni, máris nagymértékben csökkentettük a zsírok lerakódásának esélyét.
2. Egyen salátát!
Méghozzá mindennap egyet. Akár előételként, főételként délben, sőt vacsorára! A nyers zöldségek, gyümölcsök remekül eltelítik a gyomrot, segítik más tápanyagok felszívódását, emésztését. Az anyagcserére rendkívül jó hatással vannak. Ha vacsorára esszük, akkor elkerülhető a súlyfelesleg, a felesleges zsírok lerakódása. A saláták esetében többnyire az öntetek hizlalnak. A zsíros, majonézes öntetek természetesen nem segítik a zsírok leolvadását, de ha olívaolajat, joghurtot, mustárt vagy magokat alkalmazunk a majonézes mártások helyett, akkor nem kell tartanunk a zsírképződéstől.
3. Főzzön otthon!
Ha hetente 3-4 vagy ennél is több alkalommal étkezik étteremben, gyorsétkezdékben, vagy a munkahelyi, sarki büfében, szendvicsbárban, akkor növeli a test elzsírosodásának kockázatát. A húsokat általában bő zsírban vagy olajban sütik ki, hiszen így gazdaságosabb, ellenben az összes felesleges zsír lerakódik a szervezetben. A sült burgonyák, a szendvicsek, a hamburgerek, de gyakran még azt éttermi menük is tömve vannak szükségtelen, rossz zsírsavakkal.
A transzzsírsavak pedig az egészséges szervezet legnagyobb ellenségei. Ha már házon kívül eszik, fogyasszon salátát, de soha ne kérjen rá öntetet, inkább locsolja meg olívaolajjal – ezt bárhol tárolhatja. A legjobb mégis otthon elkészíteni az ebédet vagy a vacsorát. Ráadásul olcsóbb is. Ha otthon készít teljes kiőrlésű szendvicset, pontosan tudja, mi került bele. Ha otthon süti ki a húst, elkészítheti minimális olajjal vagy sütőzacskó segítségével, amelyben a hús a saját levében párolódhat, pluszkalória nélkül. Készíthet salátát teljes kiőrlésű gabonafélékkel, és nem kell tartania rejtett kalóriától, zsírmennyiségektől.
4. Nyugalom
A legtöbb felesleges zsírlerakódást a stressz okozza. A stresszhormonok egyszerűen farkasétvágyat generálnak, s mindezt teljesen kontroll nélkül. Természetesen van, akinél ez éppen az ellenkező hatást váltja ki, vagyis egyesek napokig nem képesek egy falatot sem enni. Ám ez a ritkább eset. A kezdeti étvágytalanságot a stressz hamarosan nagyon erős éhségérzetté alakítja. Ráadásul az elfogyasztott kalóriák hatására a test megnyugszik, lelassul az agyműködés. Mivel az étel nyugalmat hoz, amint újra feszültséget érzünk, ismét a kalóriabevitelhez folyamodunk. Gondoljunk csak arra, hány nő kúrálja a szerelmi bánatát csokoládéevéssel. Ez azonban csak egy olyan állandó körforgás, amely túlsúllyal, sőt lerakódott zsírmennyiséggel jár. Keressünk az evésen kívül más elfoglaltságot a stressz levezetésére. Ez lehet zenehallgatás és közben egy kis tánc, lehet kocogás, séta vagy akár takarítás és mosogatás is. A lényeg, hogy valamilyen aktív tevékenység legyen.
5. Ómega-3 zsírsav
Egyen hetente legalább három alkalommal ómega-3 zsírsavban gazdag ételeket. Az ómega-3 egyrészt csökkenti a stresszt, ami áttételesen máris mérsékli a zsírok lerakódását. Ezenkívül az ómega-3 zsírsav a lehető legjobb zsírtípus, táplálja, óvja és védi a szervezetet, nem okoz káros lerakódást vagy súlygyarapodást. Ómega-3 zsírban gazdagok például a tengeri halak, közülük is leginkább a lazac, a tonhal és a makréla. Halakon kívül fogyasszon mértékkel olajos magvakat. Próbáljon friss vagy legalábbis fagyasztott tengeri halakat vásárolni, a konzervdobozba zárt lazac vagy makrélafilé korántsem olyan tápanyagdús, mint a frissebb változatok.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu