Boldogtalan szerelem: elakadhat a szív

Viszonzatlan szerelemtől, párkapcsolati viszálykodástól, hirtelen jött szakítástól negatív hatásától elakadhat a szívünk.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 08. 09. hétfő2010. 08. 09.
Boldogtalan szerelem: elakadhat a szív

Amikor jóleső izgalommal várunk kedvesünkre vagy meghitt pillanatokat töltünk együtt, hevesebben dobog a szívünk. E kellemesen bizsergő érzéstől senkinek sem áll meg a szívműködése. Attól viszont megszakadhat a szívünk, ha olyan sokk ér a párkapcsolatunkban, amit nem vagyunk képesek feldolgozni. A minket ért szerelmi tarumák nem bizots, hogy abban a pillanatban váltják ki a veszedelmes hatást, akár napokkal később is elővehetnek bennünket.

Baltimore-i kardiológusok kimutatták, hogy az érzelmi stressz szó szerint összetörheti a szívünket. A hirtelen érkezett sokkhatás ugyanis megakaszthatja a szívizom szabályos működését. A kutatók a vizsgált pácienseken a szívinfarktushoz hasonló tünetet figyeltek meg, ami mellkasi fájdalommal és légszomjjal is együtt járt, de szerencsére nem végződött halállal. Ezt a rohamot – ellentétben a valódi infarktussal – nem az oxigénhiány okozza, hanem az adrenalin nagy mennyiségű felhalmozódása. Szerencsére az adrenalin csak megzavarja a szívritmust, de nem pusztítja a szöveteket.

Az amerikai kutatók feltételezik, hogy sok szívroham hátterében nem is igazi infarktus áll, hanem a stresszhormon által kiváltott szívfájdalom. E sebeket viszont nem nem pirulákkal kell gíyógyítani – a megoldást gondolataink helyes irányba terelése hozza meg.

Akik pedig valóban belehalnak az őket ért érzelmi megrázkódtatásba, leginkább valamilyen rejtett, korábban sosem kezelt szívbetegséggel éltek együtt.

Ezek is érdekelhetnek