Hajfesték: ne higgyen mindig a doboznak!

A természetesnek tűnő, növényi alapanyagokból készült hajszínezőkben is lehet allergizáló, szintetikus összetevő − derült ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének tesztjéből.

Élet-egészségRomvári Orsolya2010. 10. 21. csütörtök2010. 10. 21.
Hajfesték: ne higgyen mindig a doboznak!

A Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) terméktesztjében hazánk legnépszerűbb hajfestékeit vette górcső alá. Hét szintetikus hajfestéket és három növényi alapú hajszínező port vizsgáltak meg kémhatás, összetétel, valamint a csomagoláson levő fogyasztói tájékoztatás alapján.

A laborvizsgálat a három henna hajszínező por pH-értékét a semleges (pH=7) érték közelében mérte, ezzel szemben a szintetikus festékek kémhatása lúgos volt. Ennek oka, hogy míg a hajszínezők a hajszálak felszínéhez tapadnak, a hajfestékek – a tartós színeredmény érdekében – behatolnak a haj belsejébe. Ahhoz, hogy a pigmentek bejuthassanak a hajszálakba, először hidrogén-peroxiddal és valamilyen lúgos anyaggal (pl. ammóniával, etanolaminnal, trietanolaminnal) fellazítják a haj szerkezetét. A festékeknél mért, 9,3 és 10 közötti pH-értékek azonban még elfogadható szintet jelentenek.
Szintén jó hír, hogy a laboratóriumi vizsgálatok a vizsgált termékek egyikében sem mutattak ki tiltott összetevőket.

A hajfestékekben korábban alkalmazott, úgynevezett aromás aminok családjába tartozó anyagok egy csoportját feltételezhető rákkeltő hatásuk miatt 2006-ban tiltották be az Európai Unióban. Számos anyaggal kapcsolatban azonban még nem zárult le a bizonyítási eljárás, így ezek továbbra is a festékekben vannak. A parafenilén-diamin (PPD) is a gyanúsítottak listájára került, mint allergizáló, esetleg rákkeltő anyag, ezért az óvatosabb gyártók már nem használják.
Ha azonban a termék nem is tartalmaz PPD-t, azért marad még elég allergizáló vagy szenzibilizáló hatású anyag, például a toulen diamin, az aminophenolt vagy a resorcin. Ezen összetevők valamelyike a szintetikus hajfestékek mindegyikében megtalálható volt. Fogyasztóvédelmi szempontból rosszul szerepelt a természetes hajszínezőnek hitt Classic Henna is: bár a csomagolásán feltüntették az allergizáló komponenst, a TVE szerint a vásárlók egy növényi alapú hajfestéktől nem várnak szintetikus összetevőt

Jól vizsgáztak viszont a termékek a vásárlók tájékoztatásából: az összetevők minden csomagoláson megtalálhatók voltak, s a használattal kapcsolatos veszélyekre is felhívták a figyelmet.

Noha a gyártók leginkább csak a természetes összetevőket hirdetik a csomagoláson, nem szabad elfelejteni, hogy a tartós hajfestékek legfőbb összetevői olyan vegyi anyagok, amelyek vagy irritáló hatásúak, vagy a fejbőrön keresztül felszívódva károsak lehetnek az egészségre – figyelmeztet a TVE. S bár a növényi alapanyagokból készült színezők nem károsak az egészségre, a színeredmény tekintetében nem veszik fel a versenyt a szintetikus termékekkel: nem világosítják a hajat, s az ősz hajszálakat sem tűntetik el nyomtalanul.

A henna festékanyaga a hajszálakon fedőréteget képez, ami száríthatja a hajat, a színeredmény és tartósság pedig nagyban függ a kiinduló színtől és a hajunk felépítésétől. További hátrány, hogy a henna nem alkalmazható korábban már szintetikus festékkel színezett hajon és fordítva.

A vásárlásnál is érdemes odafigyelni: az Ökoteszt 2008-ban végzett vizsgálata szerint ugyanis néhány (olcsóbb) hennaporban szintetikus összetevők is vannak. Pedig ha az egykomponensű – elméletileg növényi – hajszinező PPD-t tartalmaz, az még veszélyesebb, mint a szintetikus festékekben lévő, mivel nem tud eloxidálódni a festés folyamán, így több szívódik fel belőle a bőrön át.

Ezek is érdekelhetnek