Tökös és magvas ötletek

Nemcsak jóízű ropogtatni való, de fölöttébb egészséges is a tökmag. A férfiak salátáját érdemes megöntözni az olajával.

Élet-egészségPalágyi Edit2010. 10. 30. szombat2010. 10. 30.
Tökös és magvas ötletek

Ha már kivájtuk a töklámpát, nem szabad eldobni a magját! Késő ősszel ugyanis búcsút mondhatunk a színpompás gyümölcsöknek, de a pirított tökmagnak most van a szezonja.

A pirított mag a sütőtökből készült leves tetejére szórva is remek, de a salátára löttyinthető tökmagolajra is sokan esküsznek. Újabban a csíráztatott magvak igen divatosak, ráadásul egészségesek –, például szendvicsre szórva –, ezért érdemes kipróbálni a tökmagcsírát is. Akadnak, akik a darált tökmagot szendvicsre kenve fogyasztják.

Hajdan úgy tartották, hogy a tökmag Isten zsebéből potyogott a Földre. Valóban, nemcsak íze, de gyógyhatása miatt is „isteni”. A hidegen sajtolt tökmagolaj elsősorban a hólyag és a prosztata problémáira áldásos. Ezt pedig azért is jó észben tartani, mert a negyven évnél idősebb férfiak többségének „üzen” már a prosztatája, a 60 évesnél korosabbaknak pedig háromnegyede küzd kellemetlen tünetekkel. De a felfázásra hajlamos nők is haszonnal fogyaszthatják!

A telítetlen zsírsavakban gazdag, zöldes színű, ízletes tökmagolaj emellett segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, s így véd az érelmeszesedéstől is. Értékes antioxidánsokban gazdag, ennek köszönhetően lassítja a szervezet öregedését, ráadásul a gyulladásos folyamatokat csökkentő E-vitaminban is bővelkedik.

Sokak szerint a tökmagolaj a nemi vágyat is növeli, úgyhogy érdemes belőle az ételeinkre löttyinteni...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek