Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Nemcsak jóízű ropogtatni való, de fölöttébb egészséges is a tökmag. A férfiak salátáját érdemes megöntözni az olajával.
Ha már kivájtuk a töklámpát, nem szabad eldobni a magját! Késő ősszel ugyanis búcsút mondhatunk a színpompás gyümölcsöknek, de a pirított tökmagnak most van a szezonja.
A pirított mag a sütőtökből készült leves tetejére szórva is remek, de a salátára löttyinthető tökmagolajra is sokan esküsznek. Újabban a csíráztatott magvak igen divatosak, ráadásul egészségesek –, például szendvicsre szórva –, ezért érdemes kipróbálni a tökmagcsírát is. Akadnak, akik a darált tökmagot szendvicsre kenve fogyasztják.
Hajdan úgy tartották, hogy a tökmag Isten zsebéből potyogott a Földre. Valóban, nemcsak íze, de gyógyhatása miatt is „isteni”. A hidegen sajtolt tökmagolaj elsősorban a hólyag és a prosztata problémáira áldásos. Ezt pedig azért is jó észben tartani, mert a negyven évnél idősebb férfiak többségének „üzen” már a prosztatája, a 60 évesnél korosabbaknak pedig háromnegyede küzd kellemetlen tünetekkel. De a felfázásra hajlamos nők is haszonnal fogyaszthatják!
A telítetlen zsírsavakban gazdag, zöldes színű, ízletes tökmagolaj emellett segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét, s így véd az érelmeszesedéstől is. Értékes antioxidánsokban gazdag, ennek köszönhetően lassítja a szervezet öregedését, ráadásul a gyulladásos folyamatokat csökkentő E-vitaminban is bővelkedik.
Sokak szerint a tökmagolaj a nemi vágyat is növeli, úgyhogy érdemes belőle az ételeinkre löttyinteni...
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu