Viták és megegyezések patikaügyben

Úgy tűnik, az Alkotmánybíróság dönt majd a hazai patikaügyben, mivel a gyógyszertárak átrendezésének kérdése váltotta ki a legnagyobb vitát az egészségügyi kormányzat friss javaslat-csomagjában. Vannak, akiknek az érdekét erősen sérti az új tervezet.

Élet-egészségBalogh Mária2010. 10. 29. péntek2010. 10. 29.
Viták és megegyezések patikaügyben

Az elmúlt években gombamódra szaporodtak a hazai patikák, ami jól jött a tulajdonosoknak, de a vásárlók sem jártak rosszul. Kedvezmények, akciók, vevőcsalogató praktikák sora várta-várja a gyógyszertárakba betérőket. A betegség és a gyógyuláshoz szükséges készítmények széles választéka jó üzletnek bizonyult idáig.

A gyógyszerpiacot érintő lehetséges változásokkal kapcsolatban a legtöbb vitát az váltja ki, a tervezet szerint: 4500, nagyobb településeken pedig 4000 lakosonként, valamint 300, illetve 250 méterenként lehetne a jövőben új gyógyszertárat nyitni.
Ezen kívül 2014-ig minden gyógyszertári vállalkozásban a gyógyszerészeknek – vagyis a hozzáértő szakembereknek  – többségi tulajdonnal kell rendelkezniük.

Nem emelt szót a kezdeményezés ellen sem a Gyógyszerész Kamara, sem a Gyógyszertár-tulajdonos Gyógyszerészek Szövetsége. Úgy vélik, az új javaslat fontös eleme, hogy – az európai normához hasonlóan – a gyógyszertárak üzemeltetői közül egyebek mellett kizárnák a gyógyszergyártókat és a nagykereskedőket. A jövőben nem lehetne kedvezményekkel, kuponokkal, ajándékokkal, étkezési csekkekkel csábítani a vevőket.

Ezek is érdekelhetnek