Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egy nemrégiben közzétett kutatási eredmény szerint a túlsúlyosoknak rendszerint sokkal kifinomultabb a szaglása, ha ételről van szó.
A Portsmouth Egyetem kutatói korábbi vizsgálat eredményeit is felhasználták, hogy kiderítsék: miért nem tudnak egyesek vékonyak maradni? A következtetéseket a Chemical Senses folyóiratban publikálták.
Mint kiderült, az agynak az a része, mely az illatokat továbbítja, kapcsolatban áll az éhségközponttal is. A táplálkozás és a mozgásszegény életmód mellett ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy ma a felnőttkori elhízás járványszerűen terjed.
A kutatás során a vizsgálatban résztvevők szaglása evés után jobbnak bizonyult az ételek illatára nézve, mint evés előtt. Ennek pontos okát még nem tudták megfejteni, de dr. Lorenzo Stafford, a kutatás vezetője szerint a szaglás eltompulása a szervezet válasza, hogy felismerje és visszautasítsa az ételt, amire már nincs szüksége, s ezáltal fenntartsa az energia-egyensúlyt és visszafogja az embereket, hogy túl sokat egyenek.
Az elhízott embereknél mindez pontosan fordítva történik: sokkal kifinomultabb a szaglásuk, mint sovány társaiknak, s ez étkezés után még jobban megfigyelhető. Ennek következménye, hogy az illatok érzékelése további evésre serkenti az egyént – attól függetlenül, hogy már jóllakott-e vagy sem.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu