Beállítható a belső óránk

Belső óránk – amely elsősorban a fényhez igazodik – meghatározza teljesítő-képességünket, s hozzá igazodik a szervezetben lejátszódó összes folyamat. Bioritmusunk irányítása lehetővé tenné például a sokat repülők időeltolódásból eredő problémájának megoldását is.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 16. vasárnap2011. 01. 16.
Beállítható a belső óránk

Amerikai kutatók olyan anyagot fedeztek fel, amelynek segítségével akár tíz órával is vissza lehet állítani belső óránkat. A Longdaysin névre keresztelt anyag három fehérjét aktivizál, melyek a biológiai óra szabályozásában vesznek részt.

A biológiai óra nemcsak az agyunkban, hanem más szöveteinkben is ketyeg, így a tüdőben, a májban és a szívben. A rendszer 24 órás ütem szerint dolgozik. A szervezet az alvásigényt, az éhségérzetet, az anyagcserét, a vízháztartást és a testhőmérsékletet is a napfény segítségével igazítja a környezethez. A biológiai óra gondoskodik róla, hogy gének ezrei kapcsolódjanak be és ki egy bizonyos időpontban. Ebben egyes fehérjék meghatározó szerepet játszanak.

A kutatás során összesen 120 ezer vegyi anyagnak a belső órára gyakorolt hatását vizsgálták. A szakemberek emberi csontráksejteket változtattak meg genetikailag, hogy a biológiai óra befolyásolása láthatóvá váljék. Az egyik óraműködésért felelős génhez hozzácsatolták a világító luciferáz enzimet kódoló gént. Amennyiben a vizsgált anyag aktiválta az óragént, a sejtek világítani kezdtek. A Longdaysin különösen erős hatásával tűnt ki.

További kísérletekkel megállapították, hogy az anyag a sejteken belüli biológiai időbeállítást – a dózistól függően – akár tíz órával is visszaállíthatja. A hatást a modellállatként használt zebrahalaknál is kimutatták.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek