Gondolatban eszünk: jóllakunk és nem hízunk!

Az emberiség jelentős része súlyproblémákkal küzd. Sokak álma válhat valóra, ha igaz, amit amerikai kutatók állítanak: gondolatban elfogyasztunk egy tábla finom csokit, s nem hízunk meg, de jóllakunk.

Élet-egészségSzabó Enikő2011. 01. 11. kedd2011. 01. 11.
Gondolatban eszünk: jóllakunk és nem hízunk!

A Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az étkezés részletes, mindenre kiterjedő elképzelése csökkenti az étvágyat. Eddig az a felfogás uralkodott, hogy ha elképzelünk egy kívánatos étket, az csak növeli az étvágyat. Úgy vélték ugyanis, hogy az étel körül forgó gondolatok is hasonló idegi folyamatokat indítanak be, mint amelyek az étkezés, vagy az étel látványa, illetve illatának észlelése során lépnek mozgásba.

Az újabb eredmények szerint azonban a dolog ennél sokkal bonyolultabb. A kósza gondolat növeli az éhséget, ha viszont mélyrehatóan, részletesen képzeljük el az étel elfogyasztását, akkor csökken az étvágy.

A vizsgálat során önkénteseket kértek meg: képzeljék el, hogy csokidrazsét esznek. Egy másik csoportnak a csokiautomatába bedobott érméket kellett elképzelnie. Végül mindként csoportnak felkínálták a csokit. Azt tapasztalták, hogy aki korábban gondolatban már elfogyasztotta az édességet, az ezúttal kevesebbet vásárolt belőle. A kutatók ezt azzal magyarázták, hogy ők habituáltak, azaz gondolatban már hozzászoktak az étvágy ingeréhez.

A kutatásban részt vevő professzor elmondta, hogy az ingerek kiváltotta tanulás ebben az esetben olyan folyamat, amely meghatározza, mennyit eszünk, mikor hagyjuk abba, s mikor térünk át másfajta étel fogyasztására. Eszerint bizonyos szinten a tapasztalás egyszerű elképzelése is pótolja a valódi élményt. A mentális cselekedet és a tényleges tett, illetve tapasztalat között, úgy tűnik, kisebb a különbség, mint azt eddig feltételezték.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek