Ha éjjel ugat a gyerek

Akár telefonon át is azonosítani tudja a szakorvos a kruppot, olyan jellegzetes a száraz köhögés, a nehéz és szapora légzés, a belélegzéskori sípolás. Ijesztő tünetei elsősorban csecsemőkben és kisgyermekekben alakulnak ki.

Élet-egészségValló László2011. 01. 14. péntek2011. 01. 14.

Kép: náthás gyerek beteg taknyos megfázás 2010 12 28 Fotó: Kállai Márton

Ha éjjel ugat a gyerek
náthás gyerek beteg taknyos megfázás 2010 12 28 Fotó: Kállai Márton

Nagyobb gyermekek, olykor felnőttek is megkaphatják ezt a betegséget, de mert a légcsőjük szélesebb, a gégéjük pedig nagyobb, náluk alig észlelhetők a jellegzetes tünetek. A krupp ugyanis a légcső és a gége gyulladása, aminek következtében leszűkül a tüdőbe áramló levegő útja, és ez nehéz légzést, félelmet, nyugtalanságot vált ki a betegben. Főként ősszel és télen üti föl a fejét, a fiúknál gyakoribb. Ha az évek során többször is föllép a gyermeknél, gyanítható, hogy szűkebb a légcsöve, és ez teszi fogékonnyá a betegségre.

Láz, elesettség, torokfájás, orrfolyás a kruppos fertőzés gyakori bevezető tünetei. Napközben meglapul a kór, éjjel azonban hirtelen kitör: a beteg gyermek erősen köhög (ugató, száraz köhögéssel), nehezen lélegzik, ami ritkán ugyan, de életveszélyes állapotot is előidézhet. Szerencsére azonban általában enyhe a betegség lefolyása, a súlyos tünetek rendszerint csak az első egy-két éjszaka során lépnek föl. Persze ez épp elég okot adhat az ijedtségre, ezért a gyermekorvosok azt tanácsolják, hogy ha a szülőt nagyon aggasztja, netán kétségbeejti a gyermek állapota, forduljon gyorsan orvoshoz, és ne várja meg a reggelt. Amíg az ügyeletes orvos vagy mentő megérkezik, fontos, hogy a szülő őrizze meg a maga és gyermeke nyugalmát, mert az izgalom, a sírás csak rosszabbítja a helyzetet. Jót tesz ilyenkor az ablaknyitás, a friss levegő beáramlása, a hűs italok fogyasztása, esetleg egy megnyugtató séta a szabadban.

Fontos tudni, hogy az antibiotikumok nem hatnak a krupp ellen, mivelhogy a fertőzés döntően vírusos eredetű. A köhögéscsillapítók sem segítenek, így nem is javasoltak. Ami biztosan és fenntartások nélkül javallható, az a lázcsillapító – magas láz esetén.

A krupp, ha néha mégoly ijesztő tünetet is okoz, rendszerint enyhe lefolyású betegség, s néhány nap alatt elmúlik. A kimutatások szerint minden húsz betegből csak egynek olyan súlyosak a tünetei, hogy orvosi beavatkozásra, kórházi kezelésre, megfigyelésre szorul. Ha a gyermek levegő után kapkod, ha nagyon nyugtalan, ha nem tud nyelni, ha folyik a nyála, és ha a magas láz a lázcsillapítók hatására sem csökken, bőrének színe pedig sápadt vagy kékes árnyalatú, azonnal mentőt kell hívni és kórházba szállítani.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek