Nyögve nyelős betegszállítás

Újabb egyeztetést tartottak a napokban a betegszállításban érdekelt szervezetekkel a tervezett rendeletről – tudatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának kabinetfőnöke –, ám egyetértésre nem jutottak.

Élet-egészségPalágyi Edit2011. 02. 11. péntek2011. 02. 11.

Kép: Betegszállítás OEP szolnok kórház egészségügy ellátás beteg gyógyítás 2010 10 21 Fotó: Kállai Márton

Nyögve nyelős betegszállítás
Betegszállítás OEP szolnok kórház egészségügy ellátás beteg gyógyítás 2010 10 21 Fotó: Kállai Márton

Dr. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének (MBOE) elnöke úgy véli, a tervezett változtatás – mely szerint a betegszállítás irányítása az Országos Mentőszolgálathoz kerülne – drágábbá tenné a rendszert. Jelenleg a betegszállítással foglalkozó vállalkozások egy-egy beteget kilométerenként 50 forintért „fuvaroznak”, ugyanez a mentőknél 1440 forintba kerül – derül ki a számításaikból.

Az egyesület szerint azért is aggályos az irányítás összevonása, mert felvetődik a kérdés: milyen alapon szól bele az önálló gazdasági társaságokként működő betegszállító cégek munkájába egy állami szervezet? A betegszállítók is érdekeltek abban, hogy ne legyenek fölösleges és indokolatlanul hosszú fuvarok. Ám ők azt tervezték, hogy a betegszállítási tevékenységben részt vevő cégeket fognák össze egységes irányítási rendszerbe, melynek kialakításához állami támogatást reméltek.

Nagyjából 80 betegszállító kisvállalkozás sorsáról van szó, a legtöbbjük már műholdas technikára épülő GPS-rendszerrel tartja nyilván a megrendelt szállításokat.

Az összevonás után kérdésessé válhat, hogy fenntartható marad-e a betegszállítás 16 éve működő rendszere – véli az MBOE közleménye. A változás ugyanis olyan állapotokat idézhet elő, melyek miatt ők már nem vállalhatják a felelősséget. Az akadozó betegszállítás pedig az egész egészségügyi ellátást terhelné. A tárca szerint viszont az irányítási rendszer összevonása azt szolgálja, hogy egységes, mindenki számára hozzáférhető legyen a betegszállítás. Tapasztalataik szerint az egyes magáncégek területileg eltérő felkészültséggel és technikai eszközökkel végzik e feladatot.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek