Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Egy friss amerikai tanulmány eredményei szerint az alacsony D-vitaminszint a gyerekeknél megnöveli az allergia kialakulásának esélyét.
Kép: tej teszt magyar ultrapasztőrözött tartós külföldi termék mlieko 2010 05 25 Fotó: Kállai Márton
A new york-i Yeshiva Egyetem felmérésében 3100 gyermeket és 3400 felnőttet vizsgáltak a kutatói egy olyan program keretein belül, melyben az amerikai lakosság egészségi állapota és tápláltsági szintje közötti összefüggéseket elemezték.
Az eredmények azt mutatták, hogy míg a felnőttek esetében a D-vitamin szintje nem függött össze az allergiával, addig a gyerekek között az alacsony D-vitamin szint a 17 vizsgált allergén (pl. tölgy, kutyaszőr, mogyoró stb.) közül tizeneggyel szemben érzékenységet okozott. Azoknál a gyerekeknél, akiknek a vérében a D-vitamin szintje a milliliterenkénti 15 nanogramm alatt maradt, az allergia kialakulása 2,4-szer valószínűbb volt, mint azoknál, akik vérében a D-vitamin elérte a normális 30 nanogrammot.
Természetesen az allergia kialakulása nem egyértelműen a D-vitamin hiányának következménye, de annyi bizonyos, hogy hozzájárul az előfordulás valószínűségének növekedéséhez. A kutatók ezért azt javasolják, hogy a gyermekek kiegyensúlyozott étrendjében kapjanak fontos szerepet a tejtermékek.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu