Minden jó, ha vége van

Pontosan három hét után vége az antibiotikum-tabletták szedésének. Kissé furcsállottam a kúrát: miért pont 21 napos?

Élet-egészségKirály Farkas2011. 09. 05. hétfő2011. 09. 05.
Minden jó, ha vége van

Nos, a doxiciklin nevű gyógyszert Lyme-kór esetén legalább 2 hétig kell nyelegetni – viszont ha a kezelés 21 napnál tovább tart, akkor a vérkép meg a máj- és veseműködés rendszeres ellenőrzése szükséges. Az orvosom azt mondta volt: ha a háromheti adagot beszedem, utána gyógyultnak tekinthetem magam.

Nos, volt már kellemesebb időszakom is. El kellett viselnem a napokig tartó „homok a szemben” érzést. A kollégáim-főnökeim nem tudják (remélem, eddig nem tudták), hogy másfél hétig erőteljes kétoldali munkaundorom volt – miközben a semmittevés is zavart. Figyelmetlenségemet bizonyítja, hogy lefejeltem a kocsim nyitott csomagtartójának tetejét, három centi hosszan felhasítva a „burám bőrét”. Áthajtottam a piroson, sőt kettőn is gyors egymásutánban – mindennapi útvonalam lámpájáról némileg megfeledkeztem. Végül: a három hét alatt felfaltam körülbelül másfél kiló csokit, ami kétévi fogyasztásomnak felel meg.

Bizonyára a pirulák hatása, hogy jobban érzem magam, mint a kullancscsípés előtt. Ki tudja, milyen rejtett kórokból gyógyultam ki…? Persze, még egy darabig eltart, mire nem fogok minden mozgó apróságot kullancsnak nézni, leszokom a normális rovarriasztó adag háromszorosának használatáról – mert legalábbis a legutóbbi hétvégén ezt tettem. (De hát ezek már bizonyára lélek- vagy elmegyógyászati problémák.)

Összegezve: kár volna bárkinek félelemből elhanyagolnia a Lyme-kór kúrálását. Hazánkban több száz¬ezren lehetnek, akik fertőzöttek, csak éppen nem tudnak róla.

Nekem pedig még hátravan október közepén egy újabb vérvizsgálat – a biztonság kedvéért.

Ezek is érdekelhetnek