Áldott és kétségekkel teli

Magyarországon a cukorbetegséggel szövődött terhességek arányát hat-nyolc százalékra becsülik, de a számuk folyamatosan emelkedik. Ezért a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége (CEOSZ) ingyenes online tanácsadásokat tart, melyek során szakemberek segítik a betegségben érintett várandós nőket.

Élet-egészségB. Pintér Dalma2023. 08. 17. csütörtök2023. 08. 17.

Kép: Blood sugar testing at home. Pregnant Woman Checking Blood Sugar Level At Home. Diabetic Checking Blood Sugar Levels. Pregnant Woman checking blood sugar level by glucometer and test stripe at home, Fotó: Shutterstock

Blood,Sugar,Testing,At,Home.,Pregnant,Woman,Checking,Blood,Sugar
A terhességi cukorbetegség a terhes nők 2-10 százalékát érinti
Fotó: Shutterstock

Villámcsapásként érheti a kismamát, ha a terhesség 24-28. hetében elvégzett általános diabétesz-szűrés (közismert nevén cukorterheléses vizsgálat) során gesztációs cukorbetegséget (GDM) állapítanak meg nála. Egyik napról a másikra meg kell tanulnia együtt élni az anyagcsere-betegséggel. Nehéz feladat az életmódváltás, különösen akkor, ha közben az érintett testében számos változás zajlik. S hirtelen nemcsak a saját egészségére kell odafigyelnie, hanem a szíve alatt növekvő gyermekére is.

A gesztációs diabétesz a hormonális változások és a fokozódó inzulinrezisztencia következtében alakul ki a várandósság 2. trimeszterében. Bárkinél előfordulhat, de vannak olyanok, akiknél speciális rizikófaktorok állnak fenn. Így például a 35. életkor felett vállalt első várandósságnál, lombik- vagy ikerterhességnél, továbbá a túlsúllyal küzdők vagy az inzulinrezisztensek esetében. Emellett kockázati tényezőnek számít, ha valakinek egy korábbi várandóssága alatt már kialakult, továbbá, ha a családi kórtörténetben előfordult cukorbetegség. Számukra a terhesség korai szakaszától kezdve ajánlott rendszeresen ellenőrizni a vércukorszintet, ezzel ugyanis idejekorán felismerhető a probléma.

Rohamosan emelkedik

A cukorbetegek száma ma globálisan a 450 millió főt is meghaladja. Hazánkban minden tízedik embert érint az anyagcsere-probléma, azonban becslések szerint még több százezer magyar – diagnózis hiányában – nincs tisztában az állapotával. A megközelítőleg másfél millió érintett kilencvenöt százalékánál 2-es típusú, négy-öt százalékánál 1-es típusú (autoimmun) cukorbetegség áll fenn. Az anyagcsere-betegség harmadik típusa, a gesztációs diabétesz a várandósok három-négy százalékát érinti.

Ráutaló tünetek (például egy enyhe súlygyarapodás) a várandósság korai szakaszában jelentkezhetnek, ugyanakkor nehezen felismerhetőek az egyébként is folytonos hormonális és testi változással járó áldott időszakban.

– Az esetek többségében az édesanya állapota a szülést követően helyreáll. Ugyanakkor az a tapasztalat, hogy a terhesség alatt cukorbetegségben érintetteknél 10-15 év múlva, jellemzően 45 éves kor felett ismét jelentkezik a probléma. Főleg, ha a diagnózist nem követi mielőbbi életmódváltás – figyelmeztet Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke. – Az emelkedett inzulinszint nem ártalmas a baba egészségére – a legtöbb édesanya ettől fél. Ugyanakkor be kell tartani az előírt diétát. A megfelelő szénhidrátmennyiség bevitelével, megszorításával lehetséges kordában tartani a vércukorszintet. Ennek a folyamatos ellenőrzése nélkülözhetetlen, miként a rendszeres testmozgás is.

A gesztációs diabétesz azért is rendkívüli állapot, mert a várandósságot jellemző testi változások a betegség tüneteivel párhuzamosan jelentkeznek. Ezért nem lehet egyértelműen tudni, hogy mi okozza például a szédülést vagy a hányingert. Az előírt szénhidrát rendszeres bevitele sem könnyű a kismamának, hiszen az állandó émelygés miatt ezt vagy alig tudja teljesíteni, vagy többet kíván elfogyasztani. Továbbá, mivel a szervezete folyamatosan változik, ezért egyik nap hiába válik be egy bizonyos fajta étel vagy módszer, ugyanattól másnap magasba szökhet a vércukorszintje.

– A várandósnak, aki hirtelen szembesül a problémával, általában nincs mély ismerete sem a gesztrációs, sem az általános cukorbetegségről. Bizonytalanság, aggodalom él benne, hogy egyáltalán mit kell tennie, vagy jól kezeli-e a diabéteszét. A cukorbetegek számának folyamatos emelkedése nagy terhet ró az egészségügyi rendszerre, így a szakorvoshoz – bár a diabetológiákon többnyire soron kívül fogadják – általában hosszabb várakozás után kap időpontot. Sokan a közösségi médiában a sorstársaikhoz fordulnak segítségért. Jó meghallgatni mások tapasztalatát, de azt sosem tekinthetjük teljes mértékben érvényesnek a saját állapotunkra nézve – mondja Füzesi Brigitta.

Gyors és megbízható segítségre van szükségük. A CEOSZ kezdeményezésének köszönhetően az érdeklődők csatlakozhatnak az általános cukorbetegségről szóló DiabPONT heti edukációs előadássorozatához, illetve a minden hónap utolsó csütörtökén, kifejezetten a gesztációs diabétesszel díjmentesen foglalkozó Teherédes várandósság online videós tanácsadásához. Emellett a kérdéseikkel e-mailben is felkereshetik a dietetikus, diabetológus és szülész-nőgyógyász szakembereket a www. ceosz.hu oldalon.

A kismamák számára a vércukorértékeik gyakran nehezen értelmezhetőek, leleteik nem egyértelműek, elsősorban ezekről szeretnének hiteles információkat kapni. A legtöbb kérdés az étkezéssel kapcsolatos, illetve hogy egy esetleges társbetegség (például magas vérnyomás) megléte esetén mi a teendő. A CEOSZ egészségügyi szakértői – akik több évtizede praktizáló, tapasztalt orvosok – rövid időn belül válaszolnak minden hozzájuk fordulónak. Hiszen a cél az, hogy a kismamák ne maradjanak segítség nélkül ebben az áldott, mégis kétségekkel teli időszakban.

 


 

 

Ezek is érdekelhetnek