Halálba éhező tinédzserek!

A soványság kultusza a fiatalabb korosztályt is ostromolja, akik sokszor évekig képesek magukat éheztetni, csak hogy megtartsák törékeny alakjukat. Ezzel azonban nagyban növelik egy későbbi szívroham kockázatát.

Élet-egészségKovács Réka2011. 08. 30. kedd2011. 08. 30.
Halálba éhező tinédzserek!

A serdülők alultápláltsága súlyos következményekkel járhat a későbbi életükre nézve. Az utrechi Orvostudományi Egyetem kutatói 8000 nőt vizsgáltak, akik tinédzser korukban nem jutottak elegendő tápanyaghoz. Kiderült, hogy náluk később nagymértékben megnőtt a szívroham kialakulásának kockázata.

A kutatásban olyan nők részvételét kérték, akik 1944-45-ben 21 év körül jártak. Ebben az időszakban szenvedett a holland lakosság leginkább hiányt, sokszor a napi 400-800 kalóriát is alig tudták elfogyasztani.

A részvevőket három csoportra osztották: alkalomadtán éhezőkre, rendszeresen éhezőkre és a kettő közötti átmeneti csoportra. Akiknek a legkevésbé kellett éhezniük, 27 százalékos eséllyel néztek szembe a szívroham kockázatával, míg a sanyarúbb körülmények között felbőttek körében 38 százalékra rúgott a későbbi kialakulás kockázata.

Habár az ideális napi tápanyag-bevitel 2000 kalóriát a nőknél, napjaink hírességei önszántukból sokszor ennek a töredékét sem fogyasztják el, igen rossz példát mutatva ezzel a jövő generációja számára. Elég csak a korábbi Spice Girls lány, Victoria Beckham karcsú alakjára gondolni, aki mielőtt harmadik gyermekével várandós lett, napi 600 kalóriát engedélyezett magána (szinte csak ásványvízből és eperből). De most, a negyedik gyermeke világra jövetelét követően is keringenek a pletykák, miszerint szeptemberben, alig két hónappal a szülés után, már ismét karcsún lép a kamerák kereszttüzébe.

Azoknak a nőknek, akik a fogyókúrázás enyhébb módozatait választják, szintén szembe kell nézniük a szívelégtelenség későbbi kialakulásának lehetőségével, bár körükben ez az arány jóval alacsonyabb. Vagyis az étkezési rendellenességek és a folyamatos jojó diéták legnagyobb veszélye nem is az, hogy a bőrünk nem lesz egyenletes és feszes, sokkal inkább, hogy a túlzásba vitt koplalás hatására a szervezet felmondhatja a szolgálatot.