Kábítószerrel a rák ellen?

Az ecstasy lehet a rákbetegség kezelésének egyik új szere, miután a tudósok módosították annak összetevőit, növelve ezzel a tumor-gyilkos hatását.

Élet-egészségKovács Réka2011. 08. 29. hétfő2011. 08. 29.

Kép: OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kábítószerrel a rák ellen?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Birmingham Egyetem kutatói azt állítják, hogy az ecstasy (3,4-metiléndioxi-N-metil-amfetamin, MDMA) alkalmazható a leukémia, a bőrrák és a plazmasejt-daganat kezelésére, miután százszorosára növelték a szernek a ráksejt növekedését gátló hatását.

Az ecstasy rákgyógyító képességét már korábban is ismerték, azonban eddig azt a kezelés során olyan dózisban kellett alkalmazni , ami nem csak a daganatot, de a beteget is elpusztította. Az új szer kifejlesztése azonban biztonságos alternatívát adhat a rák kezelésére.

John Gordon professzor úgy véli, ez a felfedezés valódi segítséget nyújthat majd, de amíg nem sikerül a szert tökéletesre fejleszteni, addig nem akarnak hiú reményeket táplálni a betegekben. Az MDMA veszélyes szer, ezért a kutatóknak még keményen kell dolgozniuk azon, hogy megalkossák a biztonságos verzióját. Dr. Julie Sharp, az angol Rákkutatási Intézet szakembere úgy véli, habár az elmúlt 30 évben jelentős előrelépés történt a leukémia gyógyításában, még mindig óriási szükség van a betegség kezelésének hatékonyabbá tételére. Ebben lehet fontos lépés az ecstasy-ban rejlő lehetőségek kiaknázása.

Ezek is érdekelhetnek