Finomak, de károsak

A különböző zsírok, olajok, cukrok bizonyos mennyiség után károsíthatják szervezetünket. Érdemes először ellenőriznünk, mi is kerül a tányérunkra.

ÉletstílusCzank Lívia2009. 01. 24. szombat2009. 01. 24.
Finomak, de károsak

Transzzsírsavak
Magyarországon az összes elhalálozás több mint a fele szív- és érrendszeri betegség következménye, e ráta az unió átlagának csaknem a kétszerese. Az utóbbi évek kutatásai egyértelműen igazolták, hogy a transzzsírok tönkreteszik az ereket, ezért elhagyásuk jelentős eredményt hozna a szív- és érrendszeri betegségek terén – hangsúlyozta Nagy András, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány elnöke.

A kis mennyiségben egészségesnek mondható telítetlen zsírsavakból a hidrogénezésnek nevezett folyamatban születnek meg a szobahőmérsékleten szilárd transzzsírsavak. A hidrogénezés hatására a többnyire értékes zsír elveszíti értékes kötéseit és telítetté válik, így keletkeznek a káros zsírsavak.

A különböző ételporok tartalmaznak transzzsírsavat (leves-, kávé- és sütőpor). Hidrogénezett olajban sül az összes gyorséttermi étel is, mint a hamburger, sült krumpli, de még a desszertekben (palacsintában például) is megtalálható. A gyorséttermi koszt mellett még egy rossz hír: a kedvelt süteményekben, kekszekben messze a legtöbb transzzsírsav fordul elő. Nem újdonság, hogy a ropogtatnivaló chipsek kész transzzsírsav-bányák…

A csoki szerelmesinek biztos nem tetszik, hogy főként a töltött csokikban nagy mennyiségben megtalálhatóak ezek a káros zsírok, bár említésre méltóak a hasznos, egészséges olajok is, ami például a mogyoróban található.

A transzzsírsavak károsító hatása csak hosszú évek után mutatkozik meg. Célszerű minél kevesebbet fogyasztani belőlük, valamint hozzájuk omega 3 zsírsavat enni, mely elsősorban a halban, olívaolajban és különböző csonthéjasokban található meg.

Hogy minél kevesebb káros zsírsav kerüljön a szervezetünkbe, leghelyesebb, ha otthon saját magunk készítjük el az ételeket.  Továbbá a bevásárlásnál érdemes odafigyelni a termékek címkéire is, amelyek jelzik, hogy az adott étel hány százalék úgynevezett telített és telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Telített zsírsavak
A telített zsírsavak fogyasztása esetén – megfigyelések szerint – növekszik a trombózisok gyakorisága, valamint az infarktus fő okozója, az érelmeszesedés. A telített zsírsavak az állati eredetű szilárd zsiradékokban találhatóak meg, mint a vaj, zsír, tejszín.

A szakértők szerint napi 50 gramm zsiradék kerülhet a szervezetbe, és ebből 20 gramm legyen a telített zsír, több ne.

A telített zsírsavak káros hatásai ellen jó módszer a zöld tea mindennapos fogyasztása, a mozgás és a kevesebb stressz.

Cukor
A cukor, becslések szerint, több kárt okozott eddig az emberiségnek, mint a dohány. A finomított fehér cukor a szervezet szinte minden részében káros folyamatokat indít el. Különböző hormonális betegségek, a veseelégtelenség fő okozója is egyben.

A cukor feleslegesen terheli a szervezetet és elhízáshoz vezet: a szénhidrát, ha nem tud elégni, zsírszövetté alakul és lerakódik. Gyermekek esetén az elhízás még súlyosabb következményekkel járhat, hiszen esetükben újabb zsírsejtek is képződnek, míg a felnőtteknél csak a már meglévők nagyobbodnak. Ezért az elhízott gyermek nagy valószínűséggel kövér marad felnőtt korában is, mely egyaránt kihat egészségi állapotára és lelki életére.

A cukorban gyakorlatilag semmilyen hasznos tápanyag nincs, ugyanakkor a vércukorszint növelésével hatást gyakorol az éhségközpontra, mely a vérben lévő cukor mennyiségétől függően vált ki éhség-, illetve jóllakottság érzetet.

Az üdítő italok, édességek bővelkednek leginkább cukorban. Az élelmiszerek cimkéin nem csak cukor felirattal, hanem még glükóz, szacharóz és maltóz néven is szerepelhet.

Naponta három-négy kávéskanálnál több cukrot nem egészséges bevinni a szervezetbe, bár néha egynapi adagot szórunk már a reggeli kávénkba is...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek