Fokhagymaálló szaglenyomat

Nemcsak ujjbegyünk rajzolata – ujjlenyomatunk – jellemző ránk, hanem a szagunk is – aminek a hölgyek esetében persze illat a neve. Szaglenyomatunk annyira jellemző és egyedi, hogy még a fokhagyma fogyasztása sem homályosíthatja el.

ÉletstílusValló László2009. 02. 09. hétfő2009. 02. 09.
Fokhagymaálló szaglenyomat

Az emlősökre, s így az emberre is jellemző testszag genetikailag meghatározott, ami az egymástól való megkülönböztetésben szolgál az egyedek segítségére. Régen ismert, hogy a párválasztásban is szerepet játszik. Férfi és nő egymás iránti vonzalmában fontos lehet a sokszor nem is tudatosult testszag, ami izgatóvá teszi a másik közellétét. Ugyanígy persze ennek az ellenkezője is igaz: a pár valamelyik tagja maga sem érti, miért nem vonzó, sőt éppen hogy taszító számára a másik.

Jellemző szagmintáink a testnedvekből, mindenekelőtt a verejtékből és a vizeletből állnak össze, és – mint mondtuk – maradandók. De mi történik akkor, ha valaki alapjaiban változtat a táplálkozási szokásán? Például ha húsevőből vegetáriánusra vált?

Nos, amerikai kutatók utánajártak a kérdésnek, amit ők úgy fogalmaztak meg: megakadályozhatja-e az étrendváltozás, hogy a genetikailag meghatározott szagtípus érvényre jusson? Ennek megválaszolására egerekkel végeztek kísérletet, amiből egyértelműen kiderült: az egyes egyedek meghatározó szagtípusa független maradt az állatok étrendjétől. Ha ezt az ember esetében is sikerül kézzelfoghatóan bebizonyítani, akkor a jövőben – az ujjlenyomat mintájára szaglenyomat-vizsgáló készülékkel is azonosíthatóvá válik bármelyikünk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek