A kávé méreg vagy orvosság?

Káros szenvedély – gondolják sokan a kávézásról. Ideje azonban elfelejteni az előítéleteket. A legújabb kutatások szerint a fekete leves serkenti az agy vérkeringését, csökkenti a migrénes fájdalmakat, a vesekő kockázatát, sőt a rák elleni küzdelemben is szerepe lehet.

ÉletstílusRomvári Orsolya2009. 03. 01. vasárnap2009. 03. 01.
A kávé méreg vagy orvosság?

Az orvosok sokáig óva intettek a kávéfogyasztástól: magas vérnyomás, gyomorfekély, koleszterinszint-növekedés, csontritkulás, stroke szerepelt a fekete ital fekete listáján. Dacára az orvosi ellenjavallatnak, a háztartások 83%-a rendszeresen kávézik. Egy átlag magyar évente 280 csésze feketét hörpint magába, ezzel a kávé a legnépszerűbb élvezeti cikkeink egyike.

A floridai egyetem agykutatási intézete (University of Florida Brain Institute) munkatársai, Mark S. Gold és Drew Edwards szerint nem kell a káros mellékhatások miatt aggódniuk a kávérajongóknak, mert ez az ital oly kis mértékben emeli meg az egészséges ember vérnyomását, ami nem jelent tényleges egészségügyi kockázatot. Szendi Gábor pszichológus szerint: „Az orrunk előtt bezáródó metróajtó vérnyomásnövelő hatása, vagy gyerekünk intője nagyobb egészségkárosodást okozhat, mint a kávézás.”

A kávézás hatásait vizsgáló floridai tanulmány kétségbe vonja az ártalmakról szóló híresztelések megalapozottságát, és számos pozitív élettani hatást tulajdonít a fekete levesnek: csökkenti a vesekő kockázatát, enyhíti a migrénes és menstruációs fájdalmakat, segít átvészelni a másnaposságot, az agyi vérkeringés serkentése révén pedig csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának valószínűségét.

Emellett egyre több kutató pedzegeti, hogy a kávénak szerepe lehet a rák elleni küzdelemben is. Dr. Allan Conney amerikai rákkutató és munkatársai egereken végeztek kísérletet a koffeinnek a rákos sejtekre gyakorolt hatása vizsgálatához. A kísérlet során nagy dózisú UV sugárzással bőrrákot idéztek elő az állatokban, majd egy részüket koffeintartalmú oldattal ecsetelték. A koffeinterápiában részesült egerekben 72%-kal kevesebb tumor képződött, mint a nem kezelt társaikban. Dr. Conney szerint a koffein hathatós segítség lehet a bőrrák elleni küzdelemben, hiszen szelektíven fejti ki hatását: míg a rákos sejtek nagy részét megöli, de az egészségeseket nem károsította.

A floridai egyetem tanulmánya megállapítja: dr. Conney és munkatársainak eredményeit több más kutatás is alátámasztja, melyek szerint a kávézás csökkenti bizonyos rákfajták – elsősorban a vastag-, végbél- és bőrrák – kockázatát, gátolja a tumor növekedését, fokozza a kemo- és sugárterápiák hatékonyságát.

A kávé pozitív élettani hatását a benne található antioxidánsoknak köszönhetjük. Olyannyira, hogy az Pennsylvania állambeli Scranton Egyetemen készített tanulmány szerint a kávé az amerikaiak első számú antioxdáns-forrása, magasan megelőzve valamennyi zöldség- és gyümölcsfélét.

A kávé gyógynövényként történő elismerésére azért még várnunk kell, de az mindenesetre megnyugtató, hogy nem kötelező bűntudatot éreznünk egy-egy csésze gőzölgő fekete élvezete közben, s a kávéra is igaz a mondás: kis mértékben orvosság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek