Útra kelni ötvenen túl

Régebben egy nyugdíjas házaspár a nyaralásait leginkább csak a közeli kempingbe tervezte. Ma már teheti ezt a világ túlsó pontjára, például Pattayába is. Az idősebb korosztály elsősorban a nyugalomért és a látnivalókért utazik távoli vidékekre.

ÉletstílusCzank Lívia2009. 04. 01. szerda2009. 04. 01.
Útra kelni ötvenen túl

Az ötvenes házaspárok körében egyre kedveltebbek az egzotikus üdülések és a belföldi wellness központok látogatása. Ezt állítják az utazási irodákban dolgozók és a KSH által megjelentetett adatok. Ez a korosztály jellemzően már magas kategóriájú, egzotikus körutazásokat választ, s nem feltétlenül nyári szezonban.

Nyáron a búvárkodás, télen az alpesi sítúrák a legkapósabbak. Nagyjából egyenlő arányban részesítik előnyben a színvonalas belföldi 4 csillagos szállodákat, a kedvező díjtételű belföldi 2-3 csillagos gyógyszállókat, valamint a külföldi célpontok magas kategóriájú szálláshelyeit (Ausztria, Olaszország, Spanyolország). Az ötvenesek inkább a kulturális körutazásokat szeretik, illetve az olyan helyeket, ahol valóban sok a látnivaló: múzeumok, kastélyok, világhírű remekek. Ebből a szempontból az európai városok előnyt élveznek: Párizs, London, Barcelona.

A legfontosabb a kényelem, a nyugalom, s – habár idejük már engedné – nem feltétlenül egy-két hetes utazásokat szerveznek, inkább egy hosszú hétvégét töltenek el valahol. Az ilyen utazásokon résztvevők felét a 25-44, illetve a 44-64 éves korosztályba tartozók teszik ki, megközelítőleg azonos arányban. Az érintett korosztály megnövekedett aktivitására külföldön évekkel ezelőtt felfigyeltek, és már 1993-ban megtartották a Senior Tourism-konferenciát. Ennek eredményéből világossá vált, hogy a megnövekedett életkor és a csökkenő születésszám következtében egyre nő az aktív, egészséges ötvenesek száma.
Erre a megállapításra külön iparág is épült, így szerte Európában találhatóak 50P elnevezésű hotelek, amelyek fokozottan figyelembe veszik az ötvenesek igényeit.

Akik pedig mégis úgy döntenek, hogy belföldön keresnek nyugalmat, számos wellness- és gyógyfürdő áll a rendelkezésükre, amelyek már éppolyan modernek, mint külföldi társaik.
Azok az ötvenesek vagy nyugdíjasok, akik a belföldi utazásokat részesítik előnyben, úgy vélekednek, hogy Magyarország is bővelkedik sok szép látnivalóban, s először ezeket kell felfedezni.

Az Otvenentul.hu oldal a korosztály utazás iránti érdeklődését mutatja. A site-ot működtető kiadó képviselője, Bajna Zsolt elmondta: az üdülésekről hazatértek feltölthetik fényképeiket, megoszthatják élményeiket és tapasztalataikat az olvasókkal. Szerinte a gazdasági válság nem látszik meg a turizmuson, de ez a nyári szezon alatt derül majd ki igazán.