Számháború egy óvodáért

Egyre valószínűbb, hogy nem épül meg az új óvoda Piliscsabán. Pedig ha hamarosan nem kezdődnek meg a munkálatok, búcsút mondhatnak félmilliárdnak…

ÉletstílusRomvári Orsolya2009. 06. 22. hétfő2009. 06. 22.
Számháború egy óvodáért

Nem vitatja senki, hogy Piliscsabán égető szükség van új óvodára. A település lélekszáma a rendszerváltás óta megháromszorozódott. Az elmúlt években sok család költözött ide a fővárosból. Most három önkormányzati óvoda működik, minden évben 45 kiscsoportosnak van hely. Az idén 114 gyereket szerettek volna beíratni, de 60 százalékukat helyhiány miatt el kellett utasítani. A fél évszázados épületek rossz állapotban vannak: kettőben repedeznek a falak, a harmadikban beázik a tető. Ráadásul a meglévő óvodák egyike sem felel meg a közoktatási törvény előírásainak: hiányzik a tornaszoba, a nevelői szoba, nincs elég mosdó.

Az óvoda építésére még az előző képviselő-testület pályázott, és nyert is 497 millió forintot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. A 10 százalékos önrészt betervezték a költségvetésbe. Csakhogy az építésre kiírt közbeszerzésen az erre a célra szánt 468 millió forint helyett a legolcsóbb ajánlat is 640 milliót kóstált. Érvénytelennek nyilvánították a pályázatot, és módosított műszaki tartalommal írtak ki új közbeszerzést. Időközben azonban kicserélődtek az emberek a községházán, miután – a polgármester megbuktatásához – a képviselő-testület lemondott. A májusban tartott időközi választáson a Csaba Kör lett a befutó, amely az új polgármester mellett 7 főt delegálhatott a 13 tagú testületbe. Az óvodaprojekt ügye alig egy hét múlva került az új képviselő-testület asztalára. A megismételt közbeszerzésen a legolcsóbb ajánlat 92 millió forinttal került többe a tervezettnél, ezért – forráshiányra hivatkozva – ismét érvénytelenítették a pályázatot.

Dr. Solti Gábor polgármester szerint az óvodaépítés – a drágább kivitelezés és az áfa-emelés miatt – a kamatokkal összesen 170 millió forintos terhet róna az önkormányzatra. Ez olyan mértékben duzzasztaná fel a település hitelállományát, amit az évente 600-700 millió forintból gazdálkodó falu nem vállalhat.

Baráthné Kozák Erzsébet, a pénzügyi bizottság elnöke szerint viszont a szükséges pénz nagy része rendelkezésre áll, a költségvetés tartalmazza. Ami pedig az eredeti összeg feletti, 92 milliós többletköltséget illeti, állítja: szigorú takarékossággal kigazdálkodható.

A számháborún túl időközben az új óvoda terve is a viták kereszttüzébe került. A polgármester szerint elhibázott a megaóvoda-koncepció: – Nem egy nagy óvodára van szükség, hanem több kisebb, családias jellegű intézményre. A lakóparkokban élő családoknak több kilométert kellene megtenni ahhoz, hogy eljussanak a település központjába tervezett létesítménybe. Az ide vezető úton egy jó darabon még járda sincs. Az új testület ezért mobilóvoda felépítésére tesz javaslatot, ami elsősorban az új lakóparkokat szolgálná ki.

Az óvoda kérdése nincs lezárva. A polgármester a lakosság véleményét is kikérné a döntéshez. Az idő azonban sürget: július végéig igazolni kell(ene) a pályázati összeg tíz százalékának felhasználását. Erre pedig napról napra kevesebb az esély...