Szexualitás, másképpen

LMBT: gyűjtőfogalom, melynek jelentése nem biztos, hogy mindenki számára egyértelmű. A szexuális kisebbség tagjaival szembeni ellenérzés azonban annál inkább jelen van a társadalomban.

ÉletstílusKovács Réka2009. 06. 15. hétfő2009. 06. 15.
Szexualitás, másképpen

Az LMBT mozaikszó a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek csoportját jelöli, akik a magyar társadalom kisebbségéhez tartoznak. Igaz, nem olyanok, mint a többi „hagyományos” kisebbség, hiszen a külsejük miatt nincsenek megbélyegezve. Ennek ellenére rendszeresen szembe kell nézniük a megszégyenítéssel, zaklatással és bántalmazással.

Az LMBT-emberek helyzetének megismeréséhez a Szociális és Munkaügyi Minisztérium megbízásából készült tanulmány „A leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) emberek társadalmi kirekesztettsége Magyarországon” címmel. A kutatás célja, hogy átfogó képet adjon az élet különböző színterein előforduló diszkrimináció mértékéről. Az eredmények azt mutatták, hogy az LMBT-emberek háromnegyede hátrányosan megkülönböztetett csoport tagjaként definiálta magát, míg a teljes magyar társadalomra vonatkozóan ez az arány 5 százalék. Ez a különbség egyértelműen rávilágít arra, hogy az LMBT-emberek nem érzik, hogy a társadalom elfogadná másságukat.

Európa-szinten vizsgálva az LMBT-emberek elfogadottságát, jól látható, hogy Magyarország a kevéssé toleráns államok közé tartozik. Nem meglepő az eredmény másik vége sem, miszerint a legtoleránsabbaknak a hollandok és dánok számítanak (1=teljes egyetértés, 5=teljes elutasítás).

A kutatás során vizsgálták a legszemélyesebb családi és baráti környezet mellett az iskolai, munkahelyi és vallási közösségen belüli hátrányos megkülönböztetést, valamint minderről a média által sugárzott képet is elemezték.

A diszkrimináció milyensége két csoportra osztható: verbális és fizikai bántalmazásra. Az utóbbira szemléletes példa a 2007-es melegfelvonulás, ahol rátámadtak a résztvevőkre, amit egyikük úgy jellemzett, hogy „meg akartak ölni”. A fizikai bántalmazás azonban jellemző a kisebb és zártabb közösségekre is.

Családon belül a válaszadók 36%-a érzett megkülönböztetést, s ez akár a famíliából történő teljes kiszakadáshoz is vezethet. Iskolai környezetben is rendszeresen érik atrocitások az LMBT-embereket, egyikük úgy emlékszik vissza, hogy „a legtöbb atrocitás a tornatermi öltözőben ért”.

A kutatás eredményei egyértelműen rávilágítanak arra, hogy ma Magyarországon jelentős mértékű diszkriminációtól szenvednek az LMBT-emberek. Az egyenlő bánásmód megteremtését szolgáló törekvések egyelőre nem érték el a kívánt hatást. Az üdvözítő megoldást nyilvánvalóan a tudatosság növelése és az egymást közötti kommunikáció nyújthatná.

Forrás: MTA Szociológiai Kutatóintézet kutatása

Kattintson bármelyik fotóra és megnyílik a képgalériánk!

Ezek is érdekelhetnek