Hosszú karrierje

Menthetetlenül úszónagyhatalom lettünk! A 13. római FINA-világbajnokság rendet tett a magyar vizes sportban: miközben férfi és női pólósaink számára egy-egy osztályfőnöki intővel ért fel az ötödik, illetve a kilencedik helyezés, az úszó szakágunk magasabb osztályba lépett, bebocsátást nyert a sportág elitjébe.

ÉletstílusPalágyi Béla2009. 08. 06. csütörtök2009. 08. 06.
Hosszú karrierje

A hozsannázás szólhatna Gyurta Dani és Hosszú Katinka aranyérmének vagy Cseh László ezüst- és bronzmedáljainak, a sportág igazi ereje azonban nem csak dobogós helyezéseiben van. A számos, döntőben szereplő versenyző együtt adja azt a megnyugtató, jó érzést, hogy igen, ott vagyunk, egyre több számban vagyunk ott a legjobbak között! Ezért fontos Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn, Kis Gergő, Takács Krisztián, Mutina Ágnes, Dara Eszter vagy Povázsai Zoltán helytállása. Közülük volt, aki gyengébben „muzsikált” az egyéni számában, de amikor a váltóban a csapatért kellett úszni, kitettek magukért. A nyolc Európa-rekord mellett 25 országos csúcsot állítottak fel úszóink, és ez még akkor is elképesztően sok, ha jól tudjuk, a vízben olykor a ruha teszi az embert… Most Hosszú Katinka és Gyurta Dani állt fel a világ tetejére, de legközelebb tán Verrasztó Evelynnek, Dara Eszternek vagy Kis Gergőnek szól majd a Himnusz.

Hogy mi kell hozzá? Hosszú Katinka példája azt bizonyítja, hogy olykor egy érzelmi földindulás, új környezet, új motivációk, új kihívások. Gyurta esete viszont azt sugallja, a szürke, egyhangú hajnalokban is kicsikarhatjuk makacs kitartással a világra szóló sikert a sorstól.

Jó volt magyarnak lenni a római napok alatt. Érdekes volt figyelni a televízió előtt a kommentátorok rezdüléseit, miként óvatoskodtak Hosszú Katinkával a döntői során – és hogyan változott ez a tétovaság harsány magabiztossággá, amikor alig négy és fél perc alatt, a szemünk előtt megszületett egy világklasszis. Nagy pillanat volt ez, a sport ritkán megélhető, felejthetetlen csodája. Ha most, így utólag eljátszunk a lehetőségekkel, és Cseh Lacinak aranyérmeket számolunk, hozzá a pólósainknak is legalább egyet, no és talán még egy aranyat Hosszú Katinkának, máris ott vagyunk Ausztrália, Nagy-Britannia, Olaszország előtt az éremrangsorban. Ez pedig még álomnak is túl merész. De hát a monoton munkához a medencékben ezek a délibábok adhatják az erőt.

Ezek is érdekelhetnek