Eltűnik a szén Los Angelesből

Az Egyesült Államok-beli Los Angeles polgármestere jelentette be a nagyszabású tervet: a város 2020-ra függetleníti magát a széntüzelésű erőművektől, és a megújuló energiaforrások felé fordul.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 07. 20. hétfő2009. 07. 20.
Eltűnik a szén Los Angelesből

Ezek várhatóan energiaszükségletei 40 százalékát teszik ki, a fennmaradó részt nukleáris erőművek, földgáz valamint vízierőművek által fogják biztosítani - írja az altenergia.hu.

A klímaváltozás hatásai miatt sokat szenvedő Kalifornia székhelye, Los Angeles már a polgármester első ciklusa alatt is nagy lépéseket tett: 2005-ben a város energiaszükségleteinek csupán 3 százalékát adták különböző megújuló energiák, ez idén júniusra 8,5 százalékra növekedett és 2010-ig elérheti a 20 százalékot. Az egyik legfontosabb cél, hogy a megadott időpontra a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest 60 százalékra minimalizálják.

A kibocsátás mértéke mellett az energiaszükséglet csökkentése is a kitűzött célok közé tartozik, mely évi 1 százalékot jelent 10 éven keresztül. Megvalósítása nem feltétlenül jelenti a rendelkezésre álló összenergia redukálását, leginkább a biztosított energia hatékony felhasználásra esik a hangsúly.

Bruce Nilles, a széntüzelésű erőművek ellen harcoló Sierra Club csoport kampányvezetője üdvözölte a kezdeményezést - mint mondta, a szén helyettesítése tisztább energiaforrásokkal a kulcs a munkahelyteremtéshez és a gazdasági növekedéshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek