Végre vízerőművet adtak át!

Három évtizede nem épült Magyarországon vízerőmű, ezért is nagy jelentőségű a Rába nicki duzzasztója mellett elkészült Kenyeri Vízerőmű, melyet egy éves próbaüzeme után adott át Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

EnergiaKvVM - Szabad Föld Online2009. 08. 28. péntek2009. 08. 28.
Végre vízerőművet adtak át!

A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító zöld vízerőmű csaknem 4 ezer család éves villamosenergia-igényét fedezi úgy, hogy közben több száz tonna légszennyező anyagtól kíméli meg a környezetünket – mondta el a miniszter az ünnepségen. Szabó Imre kiemelte: a beruházás jelentőségét növeli, hogy az erőművel együtt megépült egy hallépcső is, ami biztosítja a vízi élőlények szabad vándorlását a folyó alsó és felső szakasza között, a duzzasztón ugyanis eddig nem tudtak átjárni a halak.

A beruházás 2,1 milliárd forintba került, a Környezetvédelmi és Infrastruktúra Operatív Program 317,5 millió forintos támogatást nyújtott hozzá. A zöldenergia-beruházás megvalósítására az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett, a Kenyeri Vízerőmű Kft. kapott megbízást.

A Rába völgyében alakult ki Magyarország egyik legbonyolultabb vízrendszere, a Kis-Rába–Hanság vízpótló rendszer. Ennek egyik fontos eleme az 1932-ben megépített nicki duzzasztó, mely az árvizek és a jég biztonságos levezetése mellett kiemelkedő szerepet tölt be a térség vízgazdálkodásában: öntözővíz jut a mezőgazdaságnak, és értékes élővíz kerül a Répcébe, valamint a Rábcába.

A Rába vízhozama és a Nicki duzzasztómű által biztosított magasságkülönbség lehetőséget teremtett a vízenergia hasznosítására, tiszta energia előállítására. A most átadott két turbinás vízerőmű évente átlagosan 9 millió kWh áramot termel, 3500-4000 háztartás éves villamosenergia-ellátását képes fedezni.

A környezetbarát, megújuló energiát hasznosító erőműnek köszönhetően évente 216 tonna kén-dioxiddal, 9500 tonna szén-dioxiddal, 5,5 tonna szén-monoxiddal és 8 tonna porral kevesebb kerül a levegőbe. A vízerőmű évi 13 ezer tonna szén vagy 2500 tonna fűtőolaj felhasználását váltja ki.

A nicki duzzasztón korábban nem tudtak átjárni a halak, ez az ökológiai akadály azonban a beruházás elkészültével megszűnt. A vízerőmű mellett ugyanis megépült egy hallépcső, amely bíztosítja a vízi élőlények számára a szabad vándorlást a folyón, megteremtve a kapcsolatot a duzzasztó alatti és feletti vízivilág között. Az ökológiai folyósó megépítésével teljesül az Unió Víz Keretirányelvének a folyók hosszirányú átjárhatóságára vonatkozó követelménye.

Mivel a vízerőmű egy meglévő duzzasztómű mellé épült, és egy működő hallépcső is elkészült, a létesítmény a folyó ökológiai potenciálját javította. Működése teljes mértékben alá van rendelve a duzzasztómű alapfeladatának, a Kis-Rába rendszer társadalmi és ökológiai vízigényeinek kielégítése továbbra is elsődleges feladat marad.

Az építési munkálatok 2007-ben kezdődtek meg és 2008 tavaszára fejeződtek be, ezt követte a próbaüzemi időszak. A vízerőművet és a hallépcsőt az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szakmai felügyelete mellett a Kenyeri Vízerőmű Kft. építette és üzemelteti.

Fotó: KvVM

Ezek is érdekelhetnek