Dániában még a zene is környezetbarát

A világ első nulla széndioxid-kibocsátású fesztiválját rendezték meg Dániában szeptember első hétvégéjén. A zenészek között olyan is akadt, aki szobabicikli-haddal a háta mögött koncertezett, így biztosítva az elektromos eszközök működéséhez szükséges energiát.

EnergiaIlijin Kinga2009. 09. 17. csütörtök2009. 09. 17.
Dániában még a zene is környezetbarát

Látványos demonstráció a klímáért: a színpadon biciklizők hada – de természetesen nem lábmunkával működött az egész fesztivál. Arra azonban nagyon odafigyeltek, hogy minden energiát maguk termeljenek meg, megújuló energiaforrások használatával. Az áram 65 százalékát egy úgynevezett Stirling-motor biztosította, de volt a felhasznált eszközök közt az alapanyagokat gázzá alakító készülék, repcemag-olajjal működő generátor, második generációs bioetanol-generátor és némi napelem is.

A koppenhágai fesztivál szervezői arra szerették volna felhívni a figyelmet, hogy ezek az alternatív energiaforrások éppúgy használhatók, mint a hagyományosak, s az olyan nagy energiaigényű helyen is, mint amilyen egy fesztivál, remekül megállják a helyüket. A szervezők szeretnék, ha más nagy zenei rendezvények is példát vennének róluk - az eladott jegyekből és a fesztiválon fellépni akaró zenekarok számából ítélve, lenne kereslet hasonló kezdeményezésekre – mondják.

Ezek is érdekelhetnek