India nappal él

Megkétszázszorozza napenergia-termelését India: a napsütötte ázsiai ország nagy lehetőségeket lát a zöldenergiában. A beruházások mellett kampányt is indítanak, és támogatásokkal segítik a beruházókat.

Energia2009. 09. 16. szerda2009. 09. 16.
India nappal él

Megadta az előzetes engedélyt a kormány India több milliárd eurós összköltségű Nemzeti Napenergia Missziójára - írja az altenergia.hu. India egyike a Föld azon országainak, ahol akár 300 napot is süt a nap évente, így az ázsiai országban a napenergia igenis életképes alternatíva az energiatermelés növelésére. Faruk Abdullah, India szövetségi minisztere szerint most kell véghezvinni a több milliárd eurós beruházást, így elérnék azt a céljukat, hogy 2020-ra összesen 20 ezer megawatt teljesítményű naperőmű működjön az országban. Az Indiai Nemzeti Cselekvési Terv az Éghajlatváltozás Ellen nevű projekten belül 2017-ig összesen nyolc misszió fut Indiában.

Jelenleg a napenergia-termelés összesen 100 megawattos az országban, bár a kormány bejelentette, hogy elindítja azt a hatalmas oktatási kampányt a napenergia előnyeiről és használatáról, mely által több befektetőt szeretnének vonzani. A kormány közelmúltban tett bejelentése szerint a regionális kormányok hagynák jóvá a napenergia-projektek terveit, míg a szövetségi kormány szerepe az lenne, hogy eldöntse, a projektek jogosultak-e a szövetségi támogatásokra.

A 20 gigawattos projekt segítene Indiának megszűntetni a szakadékot az ország és Kína közt, emellett segítené India kilenc napelem- és körülbelül húsz modulgyártóját. A Nemzeti Napenergia Misszió szintén tesz lépéseket a termelési költségek leszorítása érdekében, így megnőhet a poliszilícium és más napenergia anyagok utáni kereslet, valamint növelhetik a lemezgyártási kapacitást, mely a kormány becslése szerint 100 ezer munkahelyet teremtene.

Ezek is érdekelhetnek