Követi a Napot a „zöldkazán"

Európában is újnak számító, Magyarországon pedig az első ilyen technológiával készült napkollektort, úgynevezett szolár-parabolát adtak át Csepelen, az önkormányzat kezelésében lévő Csalitos utcai Óvodában - közölte a berendezés üzembe helyezését finanszírozó Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM).

Energia2009. 09. 13. vasárnap2009. 09. 13.
Követi a Napot a „zöldkazán"

A napkollektor jelentősen csökkenti az intézmény földgázfelhasználását, mivel a berendezés évente közel 14 ezer kilowattóra hőenergiát tud betáplálni az intézmény energiaellátó rendszerébe. Ez mintegy 1500 köbméter földgázt vált ki.

Az MVM 2009-ben hat egészségügyi, oktatási és szociális intézményt támogat azzal, hogy részükre Magyarországon kevéssé ismert, ugyanakkor korszerű szolár parabolás napenergia hasznosító berendezést telepít. A támogatás összértéke meghaladja a 30 millió forintot.

Az új technológia nevét onnan kapta, hogy sugárzó felületét egy parabola felület alkotja, melyen 162 db, egyenként állítható, különleges minőségű síktükör található - írta a Piac és profit. A tükrök mindegyike a felület fókuszpontja felé mutat, szerepük az, hogy a felületükre érkező napsugárzást a fókuszpontba koncentrálják.

A fókuszpontban egy hőcserélő található, amely a tükrök által oda sugárzott hőenergiát a hőcserélőn átáramoltatott hűtőközegnek adja át. A hűtőközeg fagyálló folyadékkal kevert víz. A parabola olyan korszerű vezérlő és mozgató rendszerrel rendelkezik, amely képes követni a nap pályáját, mind naponta, mind évszakonként.

A zárt körben keringő hűtőközeg a felvett hőt a használati meleg vizet előállító tároló fűtési hőcserélőjén keresztül adja le. Ha szolár rendszer sötétség vagy karbantartás miatt nem működik, akkor a használati melegvíz-tárolót hagyományos kazánnal fűtik. A szolár parabola rendszer hőteljesítménye erős napsütés esetén 9-10 kilowatt. A berendezés évente mintegy 2300 órán keresztül átlagosan 6 kilowatt hőteljesítményt képes leadni.

(fotó: ingatlanmagazin.com)

Ezek is érdekelhetnek