Több millió liter szesz lesz az olcsó búzából

Európában bioetanol lesz a túlkínálat miatt olcsóvá vált búzatermés egy részéből. Óriási bioetanol-üzemek kezdenek termelni, s újak is épülnek.

EnergiaSzabad Föld Online2009. 09. 19. szombat2009. 09. 19.
Több millió liter szesz lesz az olcsó búzából

A főként gabonákból és cukros növényekből előállított bioetanol iránti kereslet növekszik az EU-ban. Úgy tűnik, ez az egyik módja annak, hogy csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását. A jelenlegi helyzetben pedig a búza segíthet a kereslet kielégítésében.

– Azok az üzemek, melyek rugalmasak a feldolgozásban, az idén átállhatnak a búzára, így szerezve olcsó új nyersanyagot – utalt a gabonapiaci helyzetre Rob Vierhout, az Európai Bioetanol Üzemanyag Szövetség főtitkára a Reuters jelentése szerint, melyre a servian.hu híjva fel a figyelmet.

A következő időszakban Európában több nagykapacitású bioetanolgyárat indítanak be. Az Ensus vállalat például még ebben az évben Anglia észak-keleti részén beüzemeli Európa legnagyobb biofinomítóját, ahol körülbelül 1,1 millió tonna búzából 400-450 millió liter bioetanolt állítanak elő. Jövőre a Vivergo indít hasonló méretű üzemet az ország keleti részén, ahol várhatóan szintén a búzát használják első számú nyersanyagként. Rob Vierhout elmondta azt is, hogy az EU bioetanol iránti kereslete az idén több mint 4 milliárd literre emelkedik a tavalyi 3,5 milliárdos szintről.

– Emellett a brazil export csökken: a cukor drasztikus drágulása miatt inkább a helybéli cukoripar használja fel a nádcukrot, s nem a bioetanol szektor. ÍMárpedig az EU-nak kell a bioetanol – feltéve, ha teljesíteni akarja célját, ami szerint a közlekedési üzemanyagok 10%-ának megújuló forrásból kell származnia 2020-ra.

Ezek is érdekelhetnek