Kapcsold ki! – adta ki a jelszót a Külügyminisztérium és az Európai Bizottság napokban indult kampánya: egyszerű tippekkel tízezreket lehet megspórolni. Válságban ez még inkább fontos. A kampánnyal szeretnék segíteni a lakosság energiatakarékossági törekvéseit.

Tippek és trükkök: spóroljunk az energiával!

Rövid időn belül át kell alakítanunk kényelemről alkotott fogalmainkat. Az energia egyre drágul, s akár akarjuk, akár nem, rá leszünk kényszerítve a takarékosságra – mondta a kampányindító sajtótájékoztatón Magyar Gábor, a WWF munkatársa. Franciaországban a készenléti üzemmód évente egy atomreaktornyi energiát használ, az állandóan bedugott töltők az elhasznált energia csupán öt százalékát fordítják töltésre, a fogmosáskor folyó csap nyolcszor annyi vizet használ, mint a két öblítés között elzárt – hangzottak el az elgondolkodtató tények. A ma gyártott háztartási gépek feleannyit fogyasztanak, mint a tíz évvel ezelőttiek, ám ezek lecserélése nélkül is pénzt és energiát takaríthatunk meg – lássuk tehát a Kapcsold ki! kampány tippjeit.

1. Vegyük lejjebb a fűtést: a hőmérséklet egyfokos csökkentésével fűtésszámlánk 5-6 százalékkal is csökkenhet.

2. Kapcsoljuk le a villanyt: öt hagyományos izzós lámpa lekapcsolásával évi 400 kilogrammal csökkenthető a széndioxid-kibocsátás.

3. Használjunk energiatakarékos égőket: teljes élettartama alatt egyetlen égővel 12 ezer forintot is megspórolhatunk – ezeket azonban nem tanácsos sűrűn kapcsolgatni.

4. Húzzuk ki a mobiltelefon-töltőt: becslések szerint a töltő által elhasznált áram-mennyiség 95 százaléka megy kárba, ha a töltőt állandóan bedugva tartjuk

5. Kapcsoljuk ki teljesen az elektromos készülékeket: egy átlagos televízió készenléti állapotban használja el áramfogyasztása negyven százalékát – évente kilencezer forintot is spórolhatunk a főkapcsoló használatával.

6. Használjunk tölthető elemet digitális fényképezőgépünkbe vagy zenelejátszónkba: amellett, hogy hosszabb távon anyagilag is jobban járunk, veszélyes hulladékot sem termelünk feleslegesen.

7. Zuhanyozzunk fürdés helyett: a tusolás negyedannyi energiát használ, mint a fürdés. Még jobb, ha kis vízátfolyású zuhanyrózsát használunk, ami olcsó, de ugyanolyan jó, mint a nagy vízfogyasztásúak.

8. Zárjuk el a csapot: egy fogmosás alatt nyolc liter víz is elfolyhat, ám ha csak öblítéskor nyitjuk meg a csapot, csak egy liter vizet használunk. Ha fogmosópohárral öblítünk, még ennél is kevesebb a vízfogyasztás. Figyeljünk oda a csöpögő csapokra is, hisz rengeteg vizet pazarolnak.

9. Csökkentsük háztartási hulladékunkat: kerüljük az egyszer használatos és az előre csomagolt termékeket, műanyag zacskók helyett pedig használjuk saját kosarunk, bevásárlótáskánk.
 
Természetesen nem csupán a lakosságnak van teendője, az Európai Uniónak és a kormánynak is meg kell tennie saját lépéseit – ahogy azt a sajtótájékoztatón Hegyi Gyula, Európa Parlamenti képviselő is kifejtette. A nem megfelelő energiahatékonyságú háztartási gépeket már vizsgálja az unió, s ami nem éri el a szükséges szintet, ki fogják zárni az európai piacról. Az ökocímkén, környezetbarát besoroláson is dolgoznak Brüsszelben – tette hozzá a képviselő. Ne érezzük tehát hiábavalónak saját kis lépéseinket: tegyük meg mi is, ami tőlünk telhető!

Friss cikkek

Piroska és a juhászok
Konténerek vízen és szárazföldön
Mivel horgássz hideg vízben? – Ellenállhatatlan hideg vízi aromák
A Szabad Föld az AGROmashEXPO vendége volt
Megjelent a Szabad Föld legújabb lapszáma
2023.01.27.
Használjuk a hideget
Ne várjon, amíg késő lesz!
Szerdától látogatható 41. AgromashExpo és AgrárgépShow
Meghallgat, társalog, inspirál és elkísér
Eltávozott az isteni Lollo
Az elfelezett alma
Protokoll síron innen és túl
Júniusig lehet pályázni
2023.01.20.
Kövess minket a legfrissebb sportos trendekért és inspirációkért a Facebookon is.