Euro-levelek

A közelgő európai uniós csatlakozás több száz kérdést vet fel a mezőgazdaság szabályozásával kapcsolatban. A gazdálkodók felkészülését segítendő e kérdésekből és a válaszokból közlünk hétről hétre egy csokorra valót. (A válaszok megfogalmazásában nagy segítséget nyújtottak a Magyar Agrárkamara szakemberei.)

EURO-LEVELEK2004. 04. 16. péntek2004. 04. 16.
Euro-levelek

{p}
A mélyfagyasztásra termelt zöldborsó nem tartozik a GOFR-növények közé (a szárazborsó igen), és nem kap területalapú támogatást, ugyanakkor a zöldségfélék közé sincs besorolva. Milyen támogatást kap a zöldborsó?
- Az egyszerűsített területalapú támogatásnak az Európai Uniótól esedékes összegét megkaphatja, azonban nem kaphat kiegészítő támogatást a nemzeti borítékból, egyéb támogatáshoz csak tészen keresztül juthat.

Területalapú támogatás káposzta, réparepce, kender, durumbúza termesztésekor meghatározott fajta vetése esetén jár. Ki és mikor határozza meg a termeszthető fajtasort?
- Az Európai Unió által hozott rendeletek írják elő a fajtasort (például az Európa Tanács 1999. május 17-i 1251/1999/EK-rendelete egyes szántóföldi növények termelői számára támogatási rendszer létrehozásáról).
{p}
Hogyan alakul a mustárvetőmag támogatása?
- A mustár és vetőmagja nem tartozik a közösségi szabályozás hatáskörébe, de az egyszerűsített rendszerű területalapú támogatásból származó pénz megkapható rá, amennyiben az igény jogos.
 
A borvidéken hová kell beszállítani a mellékterméket?
- A szőlőtörköly túlpréselésének és a seprő kipréselésének megakadályozására - mivel ezek az eljárások gyenge minőségű, alacsony alkoholtartalmú bor előállításához és forgalomba kerüléséhez vezethetnének - minden ilyen mellékterméket kötelező lepárolni. A leadott melléktermékekért a lepárló 0,995 euró felvásárlási árat fizet a termelőnek minden hektoliterenkénti térfogatszázalékért. A lepárlók a lepárlás során nyert termék alkoholtartalma alapján támogatást kapnak. Minden tagállam saját maga határozza meg azokat a helyeket, ahová a melléktermékeket be lehet szállítani. Listájukat jogszabályban fogják rögzíteni. A jogszabály megalkotása még tart.
{p}
Miért nincs támogatás lucernatermesztésre?
- A termesztést nem, de a feldolgozást, szárítást (természetes úton vagy mesterségesen) jelenleg még támogatja az unió. Feldolgozói támogatás:
mesterséges úton szárított takarmányok: 66 %u20AC/t (16 691 Ft/t)
természetes úton szárított takarmányok: 38,64 %u20AC/t (9 370 Ft/t)
Ez az őrölt lucernára és lucernapelletre, baltacimre, lóherére, bükkönyre, valamint egyéb hasonló takarmányokra, lucerna- és fűnedvből nyert fehérjekoncentrátumokra, illetve e koncentrátumok elkészítése közben nyert maradékokból és nedvekből származó dehidratált termékekre egyaránt vonatkozik.
{p}
Mit jelent a kvóta túllépése?
- Az uniós kvóta (a maximálisan garantált mennyiség) túllépése esetén a túllépés azon részének arányában, amely a tagállamok nemzeti kvótáinak öt százalék alatti, nettósított túllépéséből származik, az Európai Unióban támogatást igénylő összes feldolgozó alacsonyabb kifizetésben részesül, míg bármely tagállam nemzeti kvótájának öt százalék feletti túllépése esetén az érintett tagállam feldolgozói az öt százalék feletti résszel arányosan alacsonyabb kifizetést kapnak. Kérdéses viszont, hogy Magyarországon az egyszerűsített támogatási rendszerben megmarad-e ez a támogatási forma. Döntés jelenleg erről sincs.
{p}
Melyek a tradicionális, illetve nem tradicionális durumbúza-termelő területek, és Mezőtúr melyik besorolásba tartozik?
- Az egyszerűsített rendszerben ennek nincs jelentősége, mert külön támogatásban e növényfaj nem részesedhet.

Hogyan történik a nemzeti cukorkvóta termelői jogának lebontása, személyhez rendelése?

- A feldolgozó osztja el a szakmaközi megállapodásban rögzített alapfeltételeknek megfelelően.

Ezek is érdekelhetnek